NATO

Senat ratifikovao Protokol

Američki Senat ratifikovao je večeras većinom glasova Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Protokol je podržalo 97 senatora dok su senatori Rend Pol i Majk Li, bili protiv. Predsjedavajući Senata kazao da će odluka odmah biti predata američkom predsjedniku Donaldu Trampu na potpisivanje.
Senat ratifikovao Protokol
Portal AnalitikaIzvor

“Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja”, saopštila je za Glas Amerike demokratska senatorka Džin Šahin.

“Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvijek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredeljenje”, naglasila je senatorka iz Nju Hempšira.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsjednika Donalda Trampa, čija je administracija prethodnih dana ocijenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za Glas Amerike prokomentarisao ishod glasanja u Senatu: "Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju".

Republikanska senatorka iz Mejna, Suzan Kolins, kazala je Glasu Amerike kako je oduševljena glasanjem u Senatu i ratifikacijom protokola. Posebno joj zadovoljstvo čini to što je partner crnogorske vojske bila Nacionalna garda iz njene države, Mejna. Takođe, kaže senatorska Kolins, drago joj je što kampanja dezinformacija koju je sponzorisala Moskva, nije uspjela.

Senator Ben Kardin, jedan od najvećih zagovornika ratifikacije, kazao je kako će "Članstvo Crne Gore ojačati NATO, američku nacionalnu bezbjednost i poslati snažnu poruku Rusiji koja pokušava da okupira susjede i mijenja međunarodni poredak. Članstvo Crne Gore imaće pozitivne posljedice na cijelom kontinentu i poslaće jasnu poruku ostalim aspirantima," saopštio je Kardin i zaključio “Zadovoljan sam što je Senat obavio ustavnu dužnost i očekujem da Trampova administracija finalizuje ratifikaciju bez odlaganja."

SAD su postale 27. zemlja članica Alijanse koja je okončala proces ratifikacije.Do sada su taj dokument još ratifikovali: Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Poljska, Albanija, Turska, Rumunija, Litvanija, Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Letonija, Hrvatska, Belgija, Luksemburg, Danska, Italija, Norveška, Češka, Francuska, Portugal, Grčka i Njemačka.

Sada je preostalo da Protokol ratifikuje Španija

Li: Crna Gora će biti članica NATO-a

Senator Iz Jute Majk Li kazao je na početku današnje rasprave pred Senatom da SAD ne bi smjele da šalju ljude u rat i da se on protivi širenju Alijanse.

"Ne smijemo da sklapamo saveze koji bi mogli da vode u rat", rekao je Li govoreći o ratifikaciji Protokola.

"Zato sam protiv širenja NATO-a", istakao je on.

Podsjeća da države NATO-a imaju obavezu da brane jedna drugu.

"Ne vidim kako nam može pomoći zemlja koja ima građana koliko distrikt u SAD-u", dodao je on. SAD ne bi trebalo da dozvole da još jedna država (aludirajući na aktuelnih 27 članica NATO) može da uloži veto na pitanja bezbjednosti SAD-a.

"Očito je kakav će biti rezultat glasanja. Crna Gora će biti nova članica NATO-a", kazao je Li.

Podrška iz Nju Hempšira

Senatorka iz Nju Hempšira Džin Šahin kaže da Crna Gora jeste mala zemlja, ali bitna geografski.

"Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće bezbjednosti države, Alijanse i Evrope. Ono je i u našem interesu", kazala je Šahin i dodala da je članstva važno i zbog "sve češćeg miješanja Rusije u pitanja na Balkana."

„Poslaćemo jasnu poruku Rusiji da ne dozvoljavamo takvo ponašanje“, istakla je ona i pozvala kolege da glasaju za ratifikaciju.

Marfi: Drago mi je što ćemo glasati da Crna Gora uđe u NATO

"NATO će biti jači ako nam se Crna Gora pridruži", poručio je senator iz Konektikata Kris Marfi.

 "Jesu mali ali su postavljeni važno na mapi", dodao je on.

 "Crna Gora je spremna, završili su brojne reforme u oblasti odbrane i vladavine prava. Ima još toga što mora da ali neka to radi pod NATO kišobranom", rekao je Marfi i naglasio da vrata Alijanse moraju da ostanu otvorena. "Drago mi je što ćemo glasati da Crna Gora uđe u NATO", kazao je Marfi.

Rusija želi da destabilizuje Balkan, smatra Marfi i dodaje da Moskva želi da oslabi NATO i Evropu.

"Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori htjeli su da izvedu ruski nacionalisti. To je zabrinjavajuća informacija kao i podatak da iza njih stoje neki državni organi Rusije", kazao je senator iz Konektikata.

Podsjetimo, Senat se sinoć izjasnio glasovima 97-2 za okončanje rasprave i izjašnjavanje o crnogorskom Protokolu.

Izvor: Glas Amerike

Portal Analitika