Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo

Nepokretna baština Crne Gore - BERANE

Berane je gradsko naselje u istoimenoj opštini u Crnoj Gori. U srednjem vijeku područje Berana je bilo poznato kao Budimlja. U Beranama se nalazi Manastir Đurđevi stupovi . Kao gradsko naselje, formirano je u drugoj polovini devetnaestog vijeka ili tačnije 1862. godine po zapovijedi turskog vojskovođe Husein-paše. Berane je oslobođeno od turske vlasti 1912. godine u Prvom balkanskom ratu. Od jula 1949. do marta 1992. godine grad je nosio ime Ivangrad, po narodnom heroju Ivanu Milutinoviću. Od 1992. grad je preimenovan kao Berane.
Nepokretna baština Crne Gore - BERANE
Portal AnalitikaIzvor
2

Manastir Đurđevi Stupovi

Manastir Đurđevi stupovi u Beranama je zadužbina Stefana Prvoslava (1174-1244), sina velikog župana Tihomira. Njegov grob se nalazi unutar manastira. Gradnja manastira je završena 1213. godine.

 Istaknute ličnosti ovog manastira su bili iguman Nićifor i iguman Mojsije Zečević koji je predstavljao duhovnog vođu Vasojevića u borbi protiv Turaka. U ovom manastiru sačuvani su djelovi starog živopisa.

Manastir je avgusta 2013. godine obeležio 800 godina postojanja.

3

Manastir Šudikova, Budimlje

Manastir Šudikova se nalazi na desnoj obali Lima, na početku Tifranske klisure kod Berana. Manastir je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice.

Manastir se prvi put pominje u 16. vijeku, ali se ne zna kada je tačno manastir osnovan. Stari zapisi pominju igumane Vasilija, Grigorija i Teodora. U manastiru Šudikova nastalo je nekoliko pisanih spomenika.Svetootački zbornik je jedan od najstarijih i danas se nalazi se u manastiru Svete Trojice u Pljevljima. mitropolit budimljanski Gerasim napisao je 1573. godine poznati Minej koji se danas čuva u Narodnoj biblioteci u Beogradu. Jeromonah Danilo napisao je 1592. godine. Psaltir koji se danas nalazi u Beču. Đakon Mihailo je 1600. godine pisao Molebnik koji se nalazi i čuva u biblioteci grofa Uvarova u Moskvi.

Šudikova je imala fresko-ikonopisačku školu, čiji izdanak je jedan od naših najpoznatijih slikara sa kraja 16. i početka 17. vijeka, zograf Strahinja Budimnjanin. Turci su spalili manastir 1738. god.

Prva arheološka istraživanja počinju 1923. godine, a Polimski muzej u Beranama je započeo detaljnija sondažna ispitivanja, oktobra 2002. godine.

4

Rimski castrum, Dolac

Na lokalitetu Dolac nalaze se ostaci rimskog vojnog logora – castruma. U iskopavanjima 1953. godine otkriveni su i ostaci naselja. Vojni logor je veličine 32x10 metara, sa pet prostorija.

Ispred logora se nalazilo vježbalište dugo 44m a široko 32m.

Lokalitet je samo djelimično istražen.

 

Portal Analitika