"Dokle pogled seže" na pozorišnom maratonu u Somboru

Komad „Dokle pogled seže“ Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ koju je po autorskom tekstu režirao vodeći mađarski i evropski reditelj Arpad Šiling, biće sjutra izvedena u okviru pozorišnog maratona „Kocka je bačena“ u Somboru od 23 časa.

Objavljeno: 16. 06. 2017 - 15:11
Dokle pogled seze na pozorisnom maratonu u Somboru

Dramaturški tim predstave čine još Bence Biro i Kata Đarmati, asistent reditelja je Mirko Radonjić, muziku potpisuje Nina Perović, a uloge tumače Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić.

- Komad je potpuno drugačiji od uobičajenog, prevashodno zbog načina na koji je nastao - najprije tekst, a onda i sam proces rada sa glumcima. Prije uobličavanja prvih ideja, dramaturzi su boravili u Crnoj Gori kako bi čuli priče o našoj stvarnosti, najturbulentnijim temama u zemlji. To je učinjeno kroz razgovor sa umjetnicima, psiholozima, sociolozima, istoričarima, nevladinim sektorom. Sa te pozicije, prepoznate su teme koje ćemo vidjeti u predstavi - tranzicija, nezaposlenost, politička korupcija, ogromni i pregaženi ideali, pitanje: ostati ili otići. Tokom improvizacija sa glumcima, Arpad Šiling je uz njihove komentare do kraja uobličio tekst – navodi se u najavi ove predstave, koja je do sada imala uspješne nastupe na scenama širom regiona i u Italiji.

Foto: Zetski dom