SEKULOVIĆ: Kodeks bez sankcija za poslanike

Etički kodeks i Poslovnik o radu parlamenta ne sadrže djelotvorane sankcije, a trenutna situacija u kojoj poslanici opozicije bojkotuju rad Skupštine onemogućava svrsishodnu primjenu ili eventualne izmjena i dopune tih akata, ocijenio je advokat Sergej Sekulović.

Objavljeno: 18. 06. 2017 - 13:42
SEKULOVIC: Kodeks bez sankcija za poslanike

On je kazao da nemile scene u Skupštini imaju efekat prelivanja na crnogorsko društvo i kao takve negativno utiču na društvenu koheziju i prijeko potrebno smirivanje tenzija i izgradnju ambijenta koji će omogućiti demokratsku inkluziju.

"Međutim, teško je reći da su iznenađenje", kazao je Sekulović.

On je naveo da se posljednjih godina politički ambijent u Crnoj Gori može definisati kao neka vrsta neobjavljenog, mutiranog poluvanrednog stanja.

"Dakle, netrpeljivost ima svoje kontinuirane i duboke korijene, koji sigurno neće nestati preko noći. Ono čemu se treba nadati jeste da su prijetnje, pozivi na lične obračune i predviđanje ozbiljnih širih sukoba samo dio političke retorike", kazao je Sekulović.

On je ocijenio da se teško može zaključiti da Etički kodeks i Poslovnik o radu parlamenta sadrže djelotvoran sistem sankcija.

"Navedena akta imaju sistem sankcija koji u najtežem obliku predviđaju udaljenje sa sjednica u određenom vremenskom intervalu"“, podsjetio je Sekulović.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija u kojoj poslanici opozicije bojkotuju rad Skupštine dodatno onemogućava svrsishodan postupak primjene ili eventualnih izmjena i dopuna Etičkog kodeksa i Poslovnika.

Sekulović dodaje da sama procedura sistem čini dodatno nefunkcionalnim.

"Prvenstveno mislim na nadležnost odbora i činjenicu da je proceduralna inicijativa zakazivanja sjednica odbora u konkretnom slučaju u rukama zamjenika predsjednika odbora, koji treba li naglasiti, mora biti iz redova opozicije", pojasnio je Sekulović.

Komentarišući mogućnost sankcionisanja poslanika za fizički napad i verbalne prijetnje, on je kazao da nije pristalica da se od parlamenta, kao srca demokratije, pravi sterilna institucija u kojoj ne smijete povisiti glas.

"Poslanik treba da ima svijest da svojim djelovanjem doprinosi stvaranju političke kulture i učestvuje u građenju ustavnog patriotizma. Ali, politički sukobi mogu imati oštar izraz i emocionalni naboj", naveo je Sekulović.

Pojasnio je da se normativno za fizički napad i verbalne prijetnje primjenjuje Krivični zakonik, ali u kontekstu političke borbe u Skupštini može doći do situaciju da je trećini poslanika u jednom trenutku skinut imunitet, što bi proizvelo apsurdnu poziciju.