Raspisane crvene potjernice za dvojicom boraca Islamske države iz BiH

Interpol je raspisao crvene potjernice za dvojicom bosanskohercegovačkih državljana koji se terete za učestvovanje u terorističkim organizacijama i borbama na strani terorističke organizacije Islamske države, objavili su danas mediji u BiH.

Objavljeno: 18. 06. 2017 - 15:20
Raspisane crvene potjernice za dvojicom boraca Islamske drzave iz BiH

Na službenoj internet stranici  međunarodne policijske agencije objavljeni su osnovni podaci o dvadestosmogodišnjacima Salemu Hasiću i Aldinu Mahmutoviću, koji su rođeni u Doboju i posjeduju državljanstvo Bosne i Hercegovine. Interpol nije objavio njihove fotografije.

Pojašnjava se da Hasića bosanskohercegovačka pravosudna tijela traže zbog organizovanja terorističke grupe, terorizma, nezakonitog stvaranja i pridruživanja paravojnim i parapolicijskim formacijama, dok se Mahmutović tereti za nezakonito uspostavljanje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Prema navodima medija u BiH, Hasić se borio na strani terorističke organizacije Islamske države u Siriji i Iraku.

Prema službenim podacima vlasti BiH, Islamskoj državi se iz ove zemlje priključilo oko 240 osoba. Od toga broja 76 ih je poginulo, oko 50 ih se vratilo, dok je oko 50 muškaraca i žena ostalo da živi u Siriji i Iraku, kao i neutvrđen broj djece.

Vlasti BiH su do sada optužile 42 osobe za terorizam i terorističke aktivnosti, dok ih je osuđeno 23 na zatvorske kazne.

(Hina)