Čavušoglu: Makedonija zaslužuje da uđe u NATO više od svih kandidata iz regiona

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Skoplju da Makedonija više od svih kandidata iz regiona zaslužuje da bude primljena u NATO, kao i da će Turska nastaviti dosljedno da podržava Makedoniju u euroatlantskim integracijama.

Objavljeno: 18. 06. 2017 - 18:29
Cavusoglu: Makedonija zasluzuje da ude u NATO vise od svih kandidata iz regiona

On je tu poruku ponovio na odvojenim sastanicima s predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim.

- Makedonija najviše od svih kandidata zaslužuje prijem u NATO. Cijelu situaciju oko pitanja imena (u sporu s Grčkom) smatram vještačkom, time se nanosi velika nepravda Makedoniji. Mi podstičemo sve članice da sarađuju sa Makedonijom - rekao je šef turske diplomatije nakon sastanka sa Dimitrovim.

Čavušoglu je istakao da će Ankara podržati svako rešenje koje je prihvatljivo za Makedoniju i Grčku, naglašavajući da je tu bitna odluka Makedonije.

Šef makedonske diplomatije je rekao i da je Čavušogluu preneo veliku zahvalnost na konzistentnoj i principijelnoj podršci Turske u pravcu integracije Makedonije u NATO.

- Ova podrška je potrebna i mnogo značajna za nas i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je u današnjim razgovorima njeno pojačavanje nedvosmisleno potvrđeno - rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare.

U saopštenju iz kabineta predsjednika Makedonije je saopšteno da je na sastanku sa Ivanovim Čavušoglu potvrdio podršku Turske evropskim i evroatlantskim integracijama Makedonije, ukazujući da će da bude dosledna u tome.

Prema planu, Čavušoglu danas u Skoplju treba da razgovara i sa premijerom Makedonije Zoranom Zeavom, kao i da prisustvuje iftar večeri koju za njega pripređuje turski ambasador. Ranije danas šef turske diplomatije se susreo sa liderom naveće opozicione partije VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim.