Grbović: Sve je više investitora

Ljeto u Nikšiću ne obustavlja građevinsku sezonu kao u brojnim crnogorskim gradovima, pa se građevinske mašine mogu vidjeti na svakom koraku od Trga slobode, čija je rekonstrukcija u toku, do Bulevara 13. jul, puteva ka graničnim prijelazima sa BiH... a uskoro bi trebalo da počne i prva faza rekonstrukcije zdanja Doma revolucije, čija je gradnja počela prije gotovo četiri decenije.

Objavljeno: 19. 06. 2017 - 12:08

Predsjednika opštine Nikšić Veselina Grbovića raduje što je revitalizacija objekta ogromne površine u strogom centru grada ušla u program Direkcije javnih radova.

– Već ove godine počeće radovi na dijelu objekta koji je najbliži Ulici Njegoševoj i hotelu „Onogošt“, a šta će sve druga faza podrazumijevati zavisi od budžeta Direkcije javnih radova za sljedeću godinu. U svakom slučaju, važno je da smo ušli u ovu priču i siguran sam da ćemo je uspješ- no okončati na opšte zadovoljstvo sugrađana i ljudi koji posjećuju Nikšić. Procjena je da bi trebalo ukupno oko 17 miliona da se završi Dom revolucije, a radiće se naredne nekolike godine. Privode se kraju i radovi na izgradnji poslovno-stambenog objekta koji se nalazi naspram zgrade SO i do septembra i Dana naše opštine trebalo bi da se u prizemlje usele kompanija „Voli“ i brojni drugi privatni subjekti. To znači da ćemo uskoro otvoriti ulicu ka Tehnopolisu i znatno smanjiti saobraćajne gu- žve, da će strogi centar grada biti mnogo uredniji i bez zapuštenih zdanja – kaže Grbović.

Popločavanje Trga

Ipak, Nikšićane, reklo bi se, najviše raduje što Trg slobode iz dana u dan biva sve ljepši, a prvi čovjek grada podno Trebjese ne skriva zadovoljstvo što se već ušlo u završnu fazu njegove rekonstrukcije, koja je finansijski i najzahtjevnija, jer se procjenjuje da će koštati oko 850.000 eura.

– Lani su zamijenjene elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije, Trg je izbetoniran, ozelenjen i postavljen je mobilijar, a ovog proljeća smo, zahvaljujući donaciji Kine, za 150.000 eura sve trotoare popločali. Prije dva dana završili smo kompletno asfaltiranje saobraćajnica na Trgu i sad je preostalo još samo da se poploča kamenom. Tender smo raspisali i vjerujem da će ti radovi početi već početkom jula, a da će sve biti završeno do kraja godine. To je zahtjevan posao, jer riječ je o površini od 6.500 kvadrata, a predviđeli smo da debljina ploča bude deset centimetara, što znači da je potrebna ogromna količina materijala i on mora biti kvalitetan, štokovan, izrezan na različite dimenzije...

Na kraju i idealno postavljen, mada je minula zima potvrdila da su pripremni radovi dobro odrađeni jer se voda na betonskoj površini nije zadržavala – kaže Grbović, dodajući da smatra najvažnijim što će centralni gradski trg biti popločan autohtonim kamenom koji trpi velike temperaturne oscilacije.

Finansijska slika dobra

Ovogodišnji budžet opštine Nikšić projektovan je na nešto više od 20 miliona eura i, prema riječima Grbovića, do sada se puni planiranom dinamikom.

– Lani prvi put nijesmo imali potrebu za rebalansom, a nadam se da će tako biti i ove godine. Imamo odličnu likvidnost, redovno izmirujemo plate, poreze i doprinose, kao i obaveze prema državi koje imamo po osnovu ugovora o reprogramu. Redovno otplaćujemo i rate kredita kojim smo refinansirali obaveze sa mnogo većim kamatama, tako da je kompletna finansijska slika zadovoljavajuća. Nama je osnovni prihod od poreza na nepokretnost, a svjedoci smo da je oživjela privreda u našem gradu i da su sad sve te kompanije došle u situaciju da mogu izmirivati obaveze – riječi su Veselina Grbovića.

Privreda sve jača

– Dobra je vijest da će uskoro Toščelik organizovati proizvodnju i u pogonu Bluming, što će povećati ukupnu proizvodnju za više od stotinu hiljada tona, a to nije značajno samo za Nikšić, već i crnogorsku ekonomiju.

Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja i u mljekari „Nika“, Metalac dobro radi, kao i „Monteživ“, a „Onogošt“ treba da uđe u nove zna- čajne investicije s ciljem da stari dio objekta zavrijedi četiri zvjezdice. I nekadašnji Rudnici boksita odlično rade, značajne se količine rude izvoze u Kinu, a to najbolje potvrđuje podatak da se dnevno željeznicom za Bar otprema oko 3.000 tona, što je za svaku pohvalu – kaže Grbović koji je godinama rukovodio kolektivom čije je gazdovanje lani preuzela kompanija Uniprom metali.

Grbović kaže da su i lani u Župu uložili prilično novca, ali da su ove godine počeli rješavanje konkretnih problema žitelja tog kraja.

– Vjerujem da ćemo u potpunosti riješiti problem vodosnabdijevanja svih sela u Župi, ali je zanimljivo da tamo imamo probleme s pojedincima koji na razne načine pokušavaju da nas opstruiraju, tužbama, prijavama, posredstvom NVO... Mislim da nigdje nema mjesta u kome se takve stvari dešavaju, pa ipak, nadam se da ćemo sve to prevazići i da ćemo završiti rekonstrukciju vodovodne mreže od pumpnih postrojenja u Zabranu Kralja Nikole kroz selo Morakovo, gdje su ugrađivane cijevi različitih prečnika, pa je dolazilo do pada pritiska i nestašice vode. Već smo riješili slične probleme u Dučicama i vjerujem da će sva Župa ove godine dobiti urednije snabdijevanje, a planirana je gradnja vodovoda i u Dragovoljićima, Lazu i Konjevom Dolu, koji takođe gravitiraju tom dijelu naše opštine. Naravno, u tom kraju ćemo značajna sredstva izdvojiti i za rekonstrukciju puteva, sanaciju klizišta... – kaže Veselin Grbović.

Predsjednik nikšićke opštine podsjeća da je posljednjih godina mnogo novca uloženo u izgradnju novih i modernizaciju postojećih magistralnih puteva, počev od gradske zaobilaznice do trećih traka prema Trubjeli, ali sad su građevinske mašine i na potezu ka graničnim prijelazima Ilino Brdo i Deleuša.

Modernizacija puteva

- Imaćemo uskoro mnogo manje saobraćajne gužve na putnim pravcima ka BiH. U toku je eksproprijacija zemljišta neophodnog za izgradnju puta od Petrovića do Vraćenovića i vjerujem da će na toj dionici, dugoj devet kilometara, uskoro početi radovi. Već je završen put od Vraćenovića do granice, a prije nekolike godine od Vilusa do Petrovića, što znači da će se do Bileće vrlo brzo mnogo brže i sugurnije stizati, a taj put je prilično frekventan pogotovo za teretni saobraćaj. Radi se i od Vilusa do Ilinog Brda, a urađen je projekat i za rekonstrukciju puta od Rastoka, kroz Kapino Polje do Kusida, pa bi se moglo desiti i da tu dionicu modernizujemo ove godine.

U toku su radovi i u Bilevaru 13. jul, kroz prigradsko naselje Kličevo, kaže Grbović, napominjući da je izabran projektant za novu trasu puta od Nikšića do Cetinja, što znači da se misli i na jačanje putne veze sa prijestonicom. Investicije privatnika ohrabruju Očekuje gradonačelnik Nikšića u narednom periodu brojne investicije, kaže da privrednici iskazuju interesovanje za gradnju novih poslovno-stambenih objekata i to u centru grada, što potvrđuje da ima zaintersovanih za kupovinu stanova, ali i da je ukupna slika bolja nego minulih godina.

Uskoro bi trebala da „nikne“ stambena zgrada i u blizini benzinske stanice u Rastocima, na mjestu nekadašnjeg vojnog objekta, gradi se nedaleko od tržnice, kod Sportskog centra... Uz to, uskoro bi trebala da počne izgradnja stanova za zdravstvene radnike, neposredno pored druge zgrade namijenjene penzionerima na kojoj se uveliko radi.

– Kinezi koji su zainteresovani za uzgoj ljekovitog bilja i podizanje pogona za preradu, uzeli su uzorke zemljišta sa nekoliko lokacija i sad čekamo povratnu informaciju. Oni su odlučni da uđu u višemilionsko ulaganje, a mi da budemo kooperativni. Kompanija Komp komerc počela je gradnju distributivno-logističkog centra na Kapinom Polju, a i to je značajna investicija.

Uz to, i firma Veleteks najavila je vušemilionska ulaganja u podizanje plantaža jabuke na oko 40 hektara i izgradnju pogona za preradu, pa i u Župi očekujemo zaposlenje za 50-ak mještana. Očekujemo uskoro i gradnju još jedne vjetroelektrane na Gvozdu, prevođenje Zete u Krupac, a sve su to izuzetno značajni projekti, riječi su Grbovića. Minulih godina uloženo je nekoliko miliona u rekonstrukciju aerodroma Kapino Polje, a rukovodstvo lokalne uprave kaže da su u posljednje vrijeme posvećeni prikupljanju dokumentacije kako bi dobili sertifikate za njegovo komercijalno korišćenje.

Nadležne institucije snimile su situaciju, sve barijere i uskoro bi trebalo da se sazna koji će to avioni moći slijetati u Nikšić. To je zahtjevna procedura, ali rukovodstvo nikšićke opštine tvrdi da su u procesu poodmakli, te da uskoro očekuju benefite, jer za ovu vazdušnu luku ima interesovnja. Grbović za Pobjedu kaže i da ga raduje što se u Nikšić sve više zadržavaju turisti, što klubovi iz njegovog grada nižu sjajne sportske rezultate, što su rekonstrukcijom olimpijskog bazena zavrijedili da se sve češće nacionalne selekcije pripremaju i igraju u gradu podno Trebjese, a kultura već tri godine unazad doživljava pravu renesansu.

Po Lejk festu, Bedem festu, Festivalu glumca, ali i brojnim drugim događajima koji privlače veliki broj posjetilaca Nikšić je sve prepoznatljiviji, a Grbović tvrdi da će i više biti.

Veliki problem zbog pasa lutalica

Gotovo 300.000 eura prošle godine lokalna uprava je, neplanirano, izdvojila za nadoknadu štete od ujeda pasa i Grbović kaže da moraju po tom pitanju nešto učiniti.

– To je neizdrživo. Imamo azil, ali svaki drugi dan na gradskim ulicama se pojavi po desetak pasa bez gazde. Prošle godine je registrovano oko 380 ujeda. Ove godine se nastavlja ta priča, uznemirena je javnost, a nevladine organizacije su itekako zainteresovane za tu problematiku. Neshvatljivo se nešto događa i moraćemo zajedno s policijom pojačati mjere kako bi otkrili ko od toga ima korist i na koji način vrši zloupotrebe.

Kolektor funkcioniše bez greške

 – Izvršene su sve funkcionalne probe prečastača za otpadne vode, a privodi se kraju obuka radnika. Međutim, glavni izvođač radova s podizvođačima iz našeg grada ima neraščišćene račune i mi smo zadržali milion eura koji dugujemo dok se to sve ne završi kako procedura nalaže.

Dakle, vodili smo računa da izvođač ne ode, a ostane dužan firmama iz Nikšića. Važno je da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda oni još održavaju i imaju značajne troškove, a ponajviše za energiju. Funkcioniše kolektor odlično, značajan dio potrebne električne energije dobija iz sopstvenih kapaciteta, od mulja kao „nus proizvoda“, a to jedino na ovim prostorima imamo mi – pojašnjava Grbović.

Pobjeda