VALERIAN AND THE CITY OF A THOUSAND PLANETS: Cigle u svemiru

Drvena gluma Kare Delevinj i Dejna Dihana u kombinaciji sa neshvatljivo šupljim scenarijom pretvorila je Besonovu gozbu za oči u jedno od najžalosnijih filmskih iskustava ovog ljeta

Objavljeno: 11. 08. 2017 - 07:46

Piše:

Marija Ivanović

 

Film „Valerian and the City of a Thousand Planets“ u režiji Lika Besona je stvarno čudo neviđeno – ali ne ono kom se nadao popularni francuski majstor. U vizuelnu bombonicu tešku 200 miliona dolara Beson je usuo svu svoju maštu i genijalnost za detalje. Napisao je knjigu od 600 strana u kojoj je opisao više od 200 vanzemaljskih vrsta koje se pojavljuju u filmu. Članovi glumačke ekipe bili su obavezni da pročitaju detaljne opise izgleda, ponašanja i filozofije svih stvorenja da bi dobro shvatili šta treba da rade.

valerian-02

Sve je elijene Beson zbrinuo i za svakog se pobrinuo osim za najočiglednije vanzemaljce u filmu „Valerian“ – glavne glumce. Kara Delevinj i Dejn Dihan su nekako uspjeli da mu promaknu. Oni možda nemaju pipke, krljušt ili enormno uvećane glave, ali definitivno jesu najveći vanzemaljci u filmu. Njihova nepodnošljivo-drvena gluma u kombinaciji sa neshvatljivo šupljim scenarijom pretvorila je Besonovu gozbu za oči u jedno od najžalosnijih filmskih iskustava ovog ljeta.

maxresdefault-1

Bez glave i repa

Na početku Besonovog filma imaćete dilemu da li je „Valerian“ bizarno briljantan ili totalno stupidan. Pravi odgovor dobićete mnogo prije kraja ove 137-minutne svemirske agonije. O zapletu Besonove ekstravagance ne vrijedi pričati zato što ga nema. Radnja je tobož posvećena ekstremno važnoj misiji vladinih agenata Valerijana i Lorelin, a film je zapravo sveden na serijicu njihovog jurcanja bez glave i repa, tokom kog „najkrucijalniji“ zadatak non-stop prekidaju skretanja koja ničim ne doprinose radnji. Stvarno čovjek treba da bude nevjerovatno talentovan da snimi film koji ne staje jedne jedine sekunde, a ne vodi nigdje.

„Valerian“ je vizuelno opojan, sa glamuroznom scenografijom, kostimima, fantastičnim kompjuterskim efektima i cjelokupnim dizajnom. Međutim, nema tog glamura koji može da sačuva film sa papir-tankim dijalozima i katastrofalnom glumom. Kara Delevinj igra Lorelin poput mačkastog top modela (što i jeste) koji je negdje vidio Sigurni Viver i Milu Jovovič kako glume loše djevojke i sada pokušava da oponaša njihov stil. Nažalost, Delevinj nema energiju i harizmu da iznese ovakvu ulogu – njena „gluma“ svedena je na konstantno zlobno smješkanje ili prevrtanje očima.

 

Pogrešan kasting

Nego, Delevinj je premija u odnosu na Dejna Dihana. Neko je sigurno sipao nešto u piće kasting direktoru i Besonu tog dana kada su ga odabrali za ulogu Valerijana. Svaki put kad Dihan otvori usta i ispusti „opasni“ glas a la Brus Vilis oteće vam se uzdah i promeškoljićete se u sjedištu. Nejasno je kako je neko mogao da mu preda ulogu šarmantnog vojnika sa predispozicijom da jede žene kao vazduh. Šta, niko nije imao broj telefona Brusa Vilisa ili Vila Smita?

maxresdefault

Dihan izgleda kao da ga boli dok misli, a njegov lik predstavljen je kao neodoljivi zavodnik sa stotinama recki. Teško ga je zamisliti kako osvaja bilo koga kada svojoj najvećoj ljubavi obećava duge, jednoroge i beskonačne zalaske sunca na plaži istim tonom kojim bi neko naručio hamburger u „Gurmanu“. On je udžbenički primjer glumačke cigle koja svojom lošom energijom vuče film nadolje.

Što je najgore, glumci (čitaj: jednodimenzionalne lutke od kartona) ne podižu pritisak ni približno kao očajni scenario. „Valerian“ vrijeđa inteligenciju gegovima za jednokratnu upotrebu, mršavim dijalozima i romantičarenjem koje izaziva beskonačne transfere blama. Poneka fora uspije da se provuče, ali „humor“ postaje sve nepodnošljiviji dokodmiče radnja.

 

Simpatična Rijana

Jedan od boljih primjera koliko je scenario očajan, a radnja i likovi nerazvijeni jeste Babl koju igra muzička zvijezda Rijana. Poslije simpatične scene u kabareu, Babl pomaže Valerijanu da spasi Lorelin i umire tokom akcije. Sudeći po dramatičnoj muzici u pozadini, ova smrt je morala da nas pogodi. Samo nije jasno kako kada nam niko nije ostavio dovoljno vremena da upoznamo naizgled simpatičnu Babl, već ju je iskoristio kao vozilo za isporučivanje patetičnog naravoučenijeg za Valerijana i eliminisao je prije vremena.

rihanna-valerian

„Valerian“ je najgori film koji je ikada snimio Lik Beson. Gotovo je nemoguće povjerovati da nas je reditelj filmova „The Fifth Element“, „Leon“ i „Nikita“ zatvorio u lift sa dva najveća smarača univerzuma i ostavio bez nade da ćemo se izbaviti čitavih 137 minuta. Sada makar znamo kako je to kada Beson izgleda kao bubnjar koji je prije kraja svirke ostao bez obje palice – a mislili smo da neće moći da snimi gori film od „Lucy“.

Ocjena: 4,1 / 10

Režija: Lik Beson Uloge: Dejn Dihan, Kara Delevinj, Klajv Oven, Herbi Henkok, Itan Hok, Rijana Trajanje: 137 min

Trejler:https://www.youtube.com/watch?v=NNrK7xVG3PM

 

FOTO: flickeringmyth.com / indiewire.com