Merkel: U Njemačkoj je do 2025. moguća puna zaposlenost

Angela Merkel je danas ocijenila da Njemačka do 2025. može postići punu zaposlenost, što je glavni zadatak njemačke kancelarke koja je zagazila u predizbornu trku za parlamentarne izbore u septembru.

Objavljeno: 12. 08. 2017 - 18:35

"Postavili smo sebi cilj pune zaposlenosti u 2025., što znači stopu nezaposlenosti ispod tri odsto i mislim da je to moguće ostvariti", rekla je hrišćansko-demokratska čelnica u svom prvom govoru tokom kampanje održanom u Dortmundu, na zapadu Njemačke.

To je dio programa konzervativne unije CDU-a i CSU-a koji je u glavnim crtama izložen javnosti početkom jula.

Kancelarka je istakla da će radi postizanja pune zaposlenosti pojačati napore na pružanju podrške dugotrajno nezaposlenima (nezaposleni duže od godinu dana), kojih u Njemačkoj ima više od milion.

S obzirom na starenje stanovništva i nagli rast broja penzionera, Merkel punu zaposlenost radno aktivnog stanovništva vidi kao "mogućnost" kako se penzije na kraju ne bi morale smanjivati, dok izdvajanja u penzioni fond takođe moraju da rastu.

Kancelarka koja se upravo vratila s odmora uglavnom je branila svoju politiku, izrazivši zadovoljstvo što je broj nezaposlenih koji je 2005., kada je preuzela vlast, bio premašio pet miliona danas pao na oko 2,5 miliona, što je stopa nezaposlenosti koja je u julu iznosila 5,7 posto radno aktivnog stanovništva.

"Danas u Njemačkoj imamo 44 miliona radno aktivnih stanovnika. To su zaista dobri podaci", rekla je ona.

Merkel je branila i uplitanje politike u regulisanje tržišta rada kako bi se spriječile zloupotrebe, na primjer u zapošljavanju na određeno vrijeme, istakla je pred socijalnim ogrankom CDU-a koji je bio organizator skupa u Dortmundu.

U govoru kojim je počela kritičnu fazu kampanje za parlamentarne izbore idućeg mjeseca kancelarka je upozorila njemačku automobilsku industriju, opterećenu skandalom s ekotestovima da se mora promjeniti ili će izgubiti povjerenje javnosti,

"Želimo snažnu automobilsku industriju", rekla je Merkel i dodala da žele i visoke ekološke standarde.

Merkel je dobro počela kampanju za parlamentarne izbore 24. septembra i četvrti mandat na čelu najvećeg evropske ekonomije.

(SEEbiz)