Masovno hapšenje pripadnika „zločinačke grupe“ osumnjičene da je za novac prodavala državne tajne Grčkoj, Mađarskoj i obaveštajnim službama u još nekim susjednim državama, zapanjilo je i zbunilo javnost u Makedoniji. U masovnoj policijskoj akciji koja je, pod kodnim imenom „Špijun“, počela u ponedeljak, krivične prijave podnete su protiv 20 osoba od kojih je 17 u pritvoru, a troje je nedostupno i za njima je raspisana poternica.

 

" />

Masovno hapšenje pripadnika „zločinačke grupe“ osumnjičene da je za novac prodavala državne tajne Grčkoj, Mađarskoj i obaveštajnim službama u još nekim susjednim državama, zapanjilo je i zbunilo javnost u Makedoniji. U masovnoj policijskoj akciji koja je, pod kodnim imenom „Špijun“, počela u ponedeljak, krivične prijave podnete su protiv 20 osoba od kojih je 17 u pritvoru, a troje je nedostupno i za njima je raspisana poternica.

 

" />

Mega afera „Špijun“

1909makedonijaPOCETNA

Masovno hapšenje pripadnika „zločinačke grupe“ osumnjičene da je za novac prodavala državne tajne Grčkoj, Mađarskoj i obaveštajnim službama u još nekim susjednim državama, zapanjilo je i zbunilo javnost u Makedoniji. U masovnoj policijskoj akciji koja je, pod kodnim imenom „Špijun“, počela u ponedeljak, krivične prijave podnete su protiv 20 osoba od kojih je 17 u pritvoru, a troje je nedostupno i za njima je raspisana poternica.

 

Objavljeno: 18. 09. 2013 - 22:10

 

(Iz Skoplja za Portal Analitika)

Spektakularno hapšenje pripadnika „zločinačke grupe“ obavili su pripadnici specijalne policije. Privedeni - njih sedmnaest, tri osobe su u bekstvu - osumnjičeni su za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, špijunažu, ali i za ucene i prevare. Najveći broj pritvorenih su aktivni ili bivši pripadnici obaveštajnih i kontraobaveštajnih struktura u policiji ili u vojsci.

Među osumnjičenima ima i državnih službenika, jedan novinar, koji za sada nije dostupan policiji, kao i više osoba čije zanimanje i uloga u aferi nisu navedeni. Neki od privedenih bili su aktivni i u političkom životu Makedonije. Glomazna pravna kvalifikacija koja se ne svodi samo na špijunažu, kao i heterogeni sastav grupe,  izazvala je i neke nedoumice u javnosti. Tim više što se u aferi nazire i politička pozadina.

1909makedonijatekst

Obaveštajci špijuni: U javnosti, za sada, nema konkretnih podataka o delovanju „zločinačke grupe“. Saopštenja policije su štura i uopštena. Mediji bliski vlasti i policiji, pozivajući se na neimenovane izvore, objavljuju pikantne detalje o porno seansama osumnjičenih što čitavu aferu čini spektakularnijom, ali i banalnijom.

 

Prema navodima policije, okosnicu špijunske grupe čine pripadnici Agencije za obaveštavanje, koja nije u sastavu policije, već je odgovorna direktno predsedniku države. Ova agencija bavi se obaveštajnim i kontraobaveštajnim radom i njeni pripadnici su svakako imali pristup poverljivim informacijama i podacima. Neka imena su objavljena, ali su malo poznata široj javnosti.

1909jankulovska

Špijunsku mrežu navodno je organizovao još 2009. godine bivši pripadnik Agencije za obaveštavanje Marjan Efremov (52), pošto je prethodno otpušten s posla. Od početka s njim u grupi bili su dvoje kolega iz Agencije, jedan pripadnik policijske Uprave za bezbednost i kontraobaveštajni rad, kao i bivši pripadnik vojne obaveštajne službe. Grupa se tokom sledeće godine proširila za još 14 članova, a poslednji se priključio 2011. godine.

 

Špijuniranje za Grčku: Saopštavajući ove podatke šefica makedonske policije Gordana Jankulovska, navela je da je grupa sakupljala klasifikovane i tajne dokumente o organizaciji službi bezbednosti, podatke o izborima, političkoj situaciji u državi, kao i o mogućim bezbednosnim rizicima. Sakupljani su podaci i o verskim zajednicama, vehabizmu i radikalnim strukturama u Makedoniji i Albaniji.

Podaci i dokumenta su zatim, sateliskim vezama ili lično, dostavljani stranim obaveštajnim službama. Jankulovska nije saopštila države kojima su dostavljani tajni podaci, navodeći da su potrebne dodatne analize. Naglasila je, međutim, da je glavni korisnik bila jedna susedna država. Mediji, bliski vlasti i policiji odmah su objavili da je grupa špijunirala za Grčku, delom i za Mađarsku.

Madžovski - izvori tajni: Tako se Grčka, sa kojom Makedonija godinama ima zategnute odnose zbog spora oko imena, pojavila kao glavni akter u špijunskoj aferi. Prema navodima policije, obaveštajci i kontraobaveštajci koji su i glavni akteri ove afere, dobro su naplaćivali svoj špijunski rad, što im je omogućilo i lagodan život.

1909MadzovskiDamovski

Ukoliko se sumnje policije o špijunskoj mreži potvrde, jedna od najzanimljivijh figura, verovatno, će biti Marjan Madžovski (45). On je dugogodišnji šef kabineta pretsednika Sobranja Trajka Veljanovskog, koji je počev od 2008. godine drugi mandat na ovoj funkciji. Da li je Madžovski, čije je hapšenje odjeknulo kao bomba, učestvovao u otkrivanju državnih tajni tek treba da utvrdi istraga i da se dokaže na sudu?

 

Pranje novca: Koliko poverljivih informacija i državnih tajni je dostavljano stranim obaveštajnim agencijama, verovatno se nikada neće saznati. Istraga se vodi iza strogo zatvorenih vrata. Advokati osumnjičenih su obavezani na tajnost i ne smeju da daju izjave. Sasvim je sigurno da će i suđenje, kada do njega dođe, biti zatvoreno za javnost.

Policija tvrdi da ima sigurne dokaze o špijunskoj aktivnosti obaveštajaca i kontraobaveštajaca. Nije do kraja jasno kako je prikupljanje podataka o javnim ličnostima i biznismenima i njihovo ucenjivanje povezano sa špijunažom za Grčku i Mađarsku.

Upravo zbog toga pažnju javnosti privukla je činjenica da je uhapšen i Vane Cvetanov, bivši direktor Agencije za sprečavanje pranja novca. On je kao poverljiv čovek vladajuće VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog, od osnivanja bio direktor ove osetljive i značajne vladine agencije.

Radio je agilno i ambiciozno i u njegovo vreme obelodanjeno je više afera, kao i pokušaj nelegalnog iznošenja oko 700 hiljada eura. Novac, sakriven u plastičnoj boci,  otkrili su mađarski carinici u službenom vozilu direktora izdvačke kuće MPM u Skopju Srđana Kerima. U vozilu je bio samo vozač. Kerim, koji je još uvek direktor najveće izdavačke kuće u Makedoniji, kategorično je demantovao da ima nekakve veze sa ovim novcem.

1909vanecvetanov

Osumnjičen i novinar: Godinu ili dve kasnije, Cvetanov je smenjen sa položaja direktora Agencije bez pravog razloga i objašnjenja. Kako je izjavio novinarima, imao je podatke o pokušajima pranja velikih svota novca, ali nije bilo volje da se oni rasvetle. Cvetanov je prešao u opoziciponu partiju VMRO NP, na čijem je čelu Ljubčo Georgievski, koji je svojevremeno bio premijer. U vreme hapšenja Cvetanov je bio portparol VMRO NP, koja je žestok kritičar vladajuće partije i premijera Gruevskog.

 

Nezvanično, Cvetanov se sumnjiči da je „zločinačkoj grupi“ dostavljao podatke o biznismenima i javnim ličnostima. Ukoliko se to i dokaže, to je više kriminalna nego špijunska aktivnost. Sa njom se povezuje i novinar Zoran Božinovski, vlasnik portala „Burevesnik“ koji, uglavnom, objavljuje tekstove o kriminalu i korupciji, povezanim sa vladajućom partijom. Podatke o tome su, navodno, članovi grupe dostavljali Božinovskom koji, zbog pretnji, godinama ne živi u Makedoniji.

U ovaj deo kriminalne delatnosti navodno je umešan i zaposlenik u Državnom arhivu Makedonije, koji je dobavljao poverljive podatke iz dosijea. Nije zvanično navedeno, ali sa ovom aktivnošću bi mogao da bude povezan i bivši visoki funkcioner službe bezbednosti Aleksandar Dinevski, koji je sada privatni detektiv i ima svoju detektivsku agenciju.

O aktivnosti Dinevskog i o ulozi penzionisanog generala policije Gorana Stojkova, za sada ništa konkretnije nije saopšteno. General Stojkov je ostao blizak sa Ljubetom Boškovskim, bivšim šefom policije. Boškovski je formirao svoju partiju i na izborima 2011. godine bio je izuzetno oštar i neprijatan kritičar Gruevskog. Odmah posle izbora uhapšen je zbog navodnog ilegalnog finansiranja izborne kampanje. Osuđen je na sedam godina zatvora, a prema oceni Stejt Departmenta, Boškovski je politički zatvorenik.

Politička pozadina: Špijunska afera od samog obelodanjivanja ima i političke konotacije. Ne samo zato što se špijuniralo za Grčku i što odvraća pažnju javnosti. U prvom zvaničnom saopštenju policije bilo je navedno da je „zločinačka grupa“ imala kontakte sa bivšim visokim funkcionerima i političarima kojima je odavala informacije o opštoj bezbednosnoj i političkoj situaciji u Makedoniji.

1909makedonijatekst1

Drugim rečima, „zločinačka grupa“ je špijunirala vlast za račun opozicije kojoj je dostavljala poverljive podatke. Iza navedene formulacije lako se mogu prepoznati funkcioneri i političari kojima su podaci dostavljani, samo nisu navedena njihova imena. Ovu formulaciju koja je, blago rečeno problematična, šefica policije Jankulovska u obraćanju javnosti više nije ponovila.

 

Na hapšenja je reagovao opozicioni Socijal-demokratski savez (SDSM) koji je optužio premijera Gruevskog da ovom policijskom akcijom ponovo demonstrira teror i nasilje i da ne može da podnese ljude koji argumentovano dokazuju kriminal njegovog porodičnog klana. U oštro intoniranom saopštenju, u kome se posebno protestuje zbog hapšenja Cvetanova, naglašava se da u Makedoniji raste broj političkih zatvorenika i da vlast hapsi i proganja one koji joj se suprotstavljaju.

1909vladimirpivovarov

Prve nedoumice: Ostaje nejasno kako će se dalje odvijati i širiti ova mega afera. Osim oštrih ocena opozicije, drugih komenatra, za sada, gotovo i da nema. Prve uzdržane ocene ukazuju da je policija i u ovom slučaju - kao i pre desetak dana kada je masovnom akcijom uhapsila svih deset učesnika protesta u centru Skoplja koji su „branili“ jedan parkič na kome je najavljena izgradnja nove barokne zgrade - naglašeno demonstrirala silu, ali i da nije do kraja završila posao.

 

Na takav zaključak, prema univerzitetskom profesoru i ekspertu za bezbednost  Vladimiru Pivovarovu, upućuje i činjenica da je dvoje od privedenih odmah oslobođeno. To ne bi trebalo da se dogodi ukoliko je policija koja je, kako navodi, dve godine pratila „zločinačku grupu“ profesionalno i do kraja obavila svoj posao, ukazuje Pivovarov.

Oslobođeni sumnje su režiser animirane satirične serije „Jednooki“ Boris Damovski i jedan pripadnik Agencije za obaveštavanje. Damovski je novinarima izjavio da je oko pola sata ispitivan o kontaktima sa osumnjičenima od kojih, kako je rekao, poznaje samo nekolicinu. Ostalih 17 sati proveo je na krajnje neudobnoj stolici u policijskoj stanici, a sam čin hapšenja, u rano jutro, bio je stresan za njega i za njegovu porodicu.

Pored toga, neki mediji navode da je policija u okviru ove akcije hapsila i vršila pretrese u kućama osumnjičenih bez sudskog naloga. Ukloliko se pokaže da je to tačno, grubo je prekšen Ustav, izjavio je predsednik Helsinškog komiteta i profesor krivičnog prava Goran Kaladžiski. On je dodao da to izaziva neizvesnost kod građana i da može da utiče na sudski proces.

1909makedoniajtekst3

Kako će se dalje razvijati ova mega afera, teško je proceniti. Na unutrašnjem planu, za sada, odvlači pažnju javnosti od svakodnevnih problema. Verovatno će imati uticaja i na odnose u regionu, budući da su u špijunsku aferu umešane obaveštajne službe susednih zemalja.

 

Risto POPOVSKI