Ko je Ivan Vilibor Sinčić, 25-godišnji predsjednički kandidat?

Dvadesetpetogodišnjak Ivan Vilibor Sinčić novo je ime na hrvatskoj političkoj sceni. Iako mlad i, kako ga neki ocjenjuju, neiskusan da se izbori sa političkim izazovima, prema pojedinim anketama predstavlja ozbiljnu prijetnju aktuelnom predsjedniku Ivu Josipoviću.

Objavljeno: 15. 12. 2014 - 08:23

Sinčić, najmlađi predsjednički kandidat u istoriji Hrvatske, pokušava da svojom entuzijazmom i borbom za socijalnu pravdu pridobije sunarodnike da mu 28. decembra povjere prvi predsjednički mandat. Kao diplomirani elektroinženjer, u politiku je ušao revoltiran ponašanjem države prema građanima kojima zbog dugova prijeti prinudno iseljenje iz stana.

- Prije tri godine okupili smo se u udruženje “Živi zid” koje spriječava deložacije građana koje banke, korumpirano pravosuđe i država izbacuje na ulicu. Želimo da pomognemo osobama koje ovaj sistem uništava. Shvatili smo da politička platforma bez aktivizma ne prolazi - izjavio je ranije Sinčić.

Zbog aktivnog učešća u spriječavanju deložacije čak pet puta je bio hapšen, ali poručuje da će, ako pobijedi na izborima krajem mjeseca, ponovo stati u “Živi zid” i pozvati građane da mu se pridruže.
Na pitanje „Blica” kako ocjenjuje međususjedske odnose Srbije i Hrvatske, Sinčić naglašava da je volja onih koji odlučuju o pomirenju dva naroda vrlo slaba, ili čak nikakva.

- Hrvatska i Srbija imaju još dosta otvorenih pitanja koja će morati da počnu da se rješavaju, ali na potpuno drugim temeljima. Političari moraju da osiguraju uslove da se sva pitanja zatvore, a preduslov za tako nešto je politička volja sa obje strane. Danas takva volja ne postoji, a ključna pitanja koriste se za potpirivanje sukoba za unutrašnje političke svrhe. To, naravno, ne čudi jer su sukobi jedini način da današnje korumpirane političke elite zadrže svoje pozicije. Građani moraju postati svjesni da neprijatelj ne vreba s druge strane granice nego iz institucija i političkih elita - rekao je Sinčić.

1512ivan2
Iako sam sumnja u sopstvenu pobjedu,Sinčić kaže da bi se u slučaju da osvoji izbore posvetio “esencijalnim pitanjima”.

- Raspisao bih referendum o zabrani deložacije, deblokadi računa 320.000 građana i legalizaciji medicinske konoplje - kaže on.


Mladi aktivista dodaje i da bi se njegova politička partija ozbiljno pozabavila mogućim istupanjem Hrvatske iz Evropske unije.
U jednoj internet anketi koju je sproveo hrvatski portal croexpress.eu Sinčića je podržalo čak 44 odsto ispitanika, iza njega su kandidati Kondolinda Gabor Kitarović (25 odsto), Milan Kujundžić (14 odsto), dok je aktuelni predsjednik Ivo Josipović na posljednjem mjestu sa svega 10 procenata podrške. Njih sedam odsto ne planira da izađe na izbore.

Ivan Vilibor Sinčić je rođen u Karlovcu i trenutno je na postdiplomskim studijama elektrotehnike u Zagrebu. Kada je napunio 18 godina dodao je srednje ime Velibor jer, kako kaže - svidjelo mu se. Nikad sebe nije smatrao prevelikim buntovnikom, već naprotiv, “štreberom”, ali naglašava da je oduvjek bio osjetljiv na nepravdu. Za tri godine aktivizma u “Živom zidu” uspio je da spriječi više od stotinu zakazanih deložacija, a sarađuje i sa organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Kao ličnu imovinu navodi samo jednu livadu koju mu je đed prepisao i vjeren je sa Vladimirom Palfi, takođe članicom “Živog zida”.