Makedonija otkrila nalazište zlata

Geološki zavod Makedonije potvrdio je ranije procjene o rezervama rude zlata i bakra u opštini Bosilovo.

Objavljeno: 05. 02. 2015 - 10:08

Geološki zavod Makedonije završio je reviziju studijskog geološkog ispitivanja na lokacijama kod Ilovice i Štuke u opštini Bosilovo gdje treba da se otvori novi rudnik bakra i zlata i potvrdio ranije procjene o rezervama tih ruda.

Revizijom, sprovedenom na osnovu zakonske obaveze, takođe je utvrđeno da na tom nalazištu ima 237 miliona tona resursa i rezervi od 225 miliona tona rude od čega, prema procjenama, može da se dobije oko 70 tona zlata i 410 hiljada tona bakra.

Od tog iznosa, istraživanje predviđa iskoristljivost 86,5 odsto za zlato i 84 odsto za bakar, a dužina eksploatacije nalazišta predviđena je na 23 godine.

Završetkom te revizije okončana je faza detaljnih geoloških istraživanja i time su stvoreni zakonom propisani uslovi za nastavak procesa otvaranja novog rudnika, prenosi makedonski portal "Ekonomski".

Prema planovima, rudnik bakra i zlata u Ilovici trebalo bi da počne da radi 2017. godini. Ukupna investicija za razvoj i izgradnju rudnika biće oko 500 miliona dolara, a planirano je da se zaposli oko 400 ljudi.