Milorad Popović gost Fakulteta za crnogorski jezik i književnost

Crnogorski književnik i izdavač Milorad Popović biće sjutra gost Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, od 10 časova.

Objavljeno: 24. 02. 2015 - 10:54

Medijator razgovora biće dr Vladimir Vojinović.

Tokom razgovora koji FCJK organizuje u saradnji sa Crnogorskim akademskim književnim klubom, Popović će sa studentima i profesorima, pored ostalog, govoriti o savremenoj crnogorskoj književnosti i izdavaštvu, o Njegoševom tretmanu mitova i o drugim značajnim kulturnim temama.

Književnik i izdavač Milorad Popović rođen je 1957. godine, u Lipi Cuckoj kod Cetinja. Bio je juniorski vicešampion Crne Gore u boksu. Objavio je osam knjiga poezije i eseja, za koje je dobio nagrade "Risto Ratković" i "Miroslavljevo jevanđelje". Za roman "Karnera", koji je preveden na makedonski, a uskoro će biti objavljen na italijanskome jeziku, dobio je prestižno međunarodno priznanje, Nagradu "Meša Selimović". Popović je krajem osamdesetih i početkom devedestih godina bio jedan od nosilaca ideje obnove crnogorskoga suvereniteta. Suosnivač je Crnogorskoga društva nezavisnih književnika, kojim predśedava, Crnogorskoga PEN centra i Matice crnogorske. Direktor je izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum s Cetinja, koja, pored ostalih naslova, objavljuje časopis "Ars". Popović je i dopisni član Evropske akademije poezije.