Oštre poruke Skoplju sa Zapada

Poslije susreta i razgovora sa premijerom Makedonije Nikolom Grujevskim ambasadori SAD-a, Francuske, Italije, Velike Britanije, Njemačke i EU, objavili su oštru poruku Vladi u Skoplju koju je pročitao američki ambasador, Džes Bejli.

Objavljeno: 13. 05. 2015 - 12:15

- Izrazili smo našu zabrinutost premijeru zato što njegova vlada nije napravila napredak u kontekstu optužbi na njen račun proizašlih iz prisluškivanja. Ovo kontinuirano nepreduzimanje djelovanja baca ozbiljnu sumnju na posvećenost Vlade Makedonije demokratskim principima i vrijednostima evroatlantske zajednice - rekao je Bejli.

Time je, kako je dodao, narušen napredak Makedonije prema članstvu u EU i NATO-u.

Istovremeno na susretu su izražena očekivanja koja se odnose na prisluškivanje koja otkrivaju "neprihvatljivo ponašanje" i istaknuto je da su potrebne adekvatne političke i pravne mjere za odgovorne.

- Zahtijevamo od Vlade da razmisli o specifičnim reformama, uključujući i integritet izbornog sistema, slobode medija, nezavisnosti sudstva, slobode govora i zaštite takozvanog protoka informacija - precizirao je ambasador SAD-a.

Na kraju zajedničke izjave navedena je potpuna podrška "demokratskom pravu na udruživanje građana i mirne proteste", uz apel svim uključenim u takve aktivnosti, da se uzdrže od nasilja - "to se odnosi i na demonstrante i na policiju".

Pomenuta grupa ambasadora zemalja Zapada u utorak je dva sata razgovarala i sa liderom albanske vladajuće Demokratske unije integracija Alijem Ahmetijem. Poslije razgovora Ahmeti je izbjegao susret sa novinarima.

Izvor: novosti.rs