RADUNOVIĆ: Uvredljiv žargon Miloševića

Udruženje banaka Crne Gore smatra prirodnim, sasvim logičnim i očekivanim da Velibor Milošević, kao predstavnik Centralne banke Crne Gore, regulatora bankarskog tržišta, ima različit stav od Udruženja banaka i njegovih predstavnika u vezi sa limitiranjem kamata i pokušajem da se zakonom ograniče kamatne stope, kazao je predsjednik Upravnog odbora tog udruženja Darko Radunović.

Objavljeno: 17. 06. 2015 - 15:22

On je reagovao povodom jučerašnje Miloševićeve izjave da privreda i građani imaju samo štetu od osionog ponašanja banaka.

"Legitimno je da Centralna banka Crne Gore pokuša da novom regulacijom i nametanjem nove regulative održi korak za brzim promjenama na finansijskom tržištu i da na insistiranju na formalnoj regulativi i direktnom državnom intervencionizmu zasnuje svoju težnju za promjenama na ovom tržištu", kazao je Radunović

Ističe da je isto tako prirodno da se Udruženje banaka Crne Gore založi za održavanje tržišnih mehanizama, slobodnu tržišnu utakmicu u kojoj banke podržavaju ekonomiju, preduzetništvo i građane i kroz tu aktivnost ostvare pozitivan rezultat.

"Ono što je, pak, iznenađujuće za Udruženje banaka Crne Gore jeste netolerantnost koju je Velibor Milošević, viceguverner Centralne Banke Crne Gore za kontrolu bankarskog sistema iskazao u navedenom tekstu, ne ostavljajući ni prava ni prostora za pomisao, a kamoli iskazivanje bilo kakvog drugačijeg mišljenja u odnosu na njegovo. Uvredljiv žargon i ton saopštenja, koji je više lično nego stručno fokusiran, je posebno razočaravajući ako imate u vidu da se isti odnosi na direktore svih crnogorskih banaka, koji su, svi do jednog, licencirani upravo od Centralne Banke Crne Gore. Centralna banka je prilikom izdavanja odobrenja ovim licima za imenovanje na funkciju direktora banaka bila zakonski obavezna da cijeni, i cijenila, kako stručne kvalifikacije, tako i profesionalni i lični ugled ovih lica (član 36 Zakona o bankama)", poručio je Radunović.