VIDEO, FOTO: Koncertom Dragoljuba Đuričića svečano otvoren Evropski festival

Spektakularnim koncertom Dragoljuba Đuričića večeras je na platou ispred EU Info Centra otvoren Evropski festival, koji organizuje Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa Francuskim institutom Crne Gore i Glavnim gradom.

Objavljeno: 22. 06. 2015 - 23:12

Festival je otvoren izložbom svjetlosnih instalacija francuskog umjetnika Žeroma Tokera, pod nazivom Metamorfoza, a koje je prethodnih dana montirao i bojao sa građanima ispred prostorija EU Info Centra.

-Nadam se da će ova izložba donijeti malo radosti i poezije. Ona je vidljiva i u toku dana tako da pozivam sve građane da je posjete, poručio je francuski umjetnik.

Evropski festival ima za cilj da pokaže građanima da Evropska unija nije samo politička priča, već da ona prožima kroz sve segmente života, umjetničke, kulturne, sportske i društvene.

2206govori

-Ovaj festival postoji jer želimo da pokažemo ljudima Crne Gore da Evropska unija ne podrazumijeva samo pregovore, otvaranje poglavlja, akcione planove, već i mnogo više od toga. Kultura EU je živopisna i uzbudljiva, koja zadržava jedinstvo u raznolikosti. Umjetnost Žeroma Tokera ovo savršeno simbolizuje, kazala je na svečanom otvaranju Don Edi-Berd, v.d. Šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Ona je dodala da je oduševljena dolaskom Dragoljuba Đuričića, koji ne samo da je izvrstan muzičar, već i počasni ambasador Evropske unije, koji je koncertom napravio sjajan muzički početak kulturnog ljeta Glavnog grada.

2206koncert4

Tamara Srzentić, direktora Direkcije za pristupanje Evropskoj uniji u Ministarstvu vanjskih poslova kazala je na otvaranju da živimo u vremenu intezivnih promjena, te da put ka EU podrazumijeva „prilagođavanje novim kulturnim vrijednostima, ali i očuvanja autentičnosti i tradicije Crne Gore“.

2206publika

-Večerašnji multimedijalni događaj je upravo izraz shvatanja da je napredak u promjeni i da u osnovi svakog društvenog napretka leži saznanje i spoznaja, istakla je Srzentić.

Predsjednik Skupštine Opštine Glavnog Grada Đorđe Suhih istakao je da Evropski festival predstavlja nastavak priče o međukulturnom dijalogu, ljudskoj kreativnosti, civilizacijskom i evropskom blagu, te da je to tačka oslonca ovdašnjim generacijama.

2206koncert3

-Danas, bez obzira na svakodnevne izazove, ne postoji sistem državnog ili gradskog sistema koji nije posvećen tom cilju. Međutim, priča o integracijama će biti zaključena tek kada dug put multikulturalnosti postane dio svakodnevnog života svakog od nas. Upečatljivost evropske kulturne raskošnosti je nešto čime se ponosimo i imamo bavezu da je čuvamo i doprinesemo novim stvaralštvom i prepustimo budućnosti, izjavio je Suhih.

2206koncert2

Tokom festivala crnogorska publika će imati priliku da gleda filmska ostvarenja iz devet evropskih država članica EU: Slovenije, Njemačke, Francuske, Danske, Švedske, Hrvatske, Grčke, Rumunije i Slovačke.

2206instalacije2

Filmovi će se prikazivati od 23. juna do 1. jula od 20 časova u prostorijama  EU Info Centra.

2206instalacije

 

 

 

 

 

 

 

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.