Sead Sadiković laureat nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Novinar Sead Sadiković dobitnik je prve nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori za televizijsku priču „Kamioni starog vatrogasca" emitovanu na TV Vijesti.

Objavljeno: 24. 06. 2015 - 15:28

Drugu nagradu osvojili su Miranda Patrucić i Dejan Milovac za dosije „Nečasni savezi”, koja je objavljena u dnevnoj štampi, u Danu i Vijestima, a treću Ana Bogavac i Milica Bogdanović za priču „Pare i partije“, objavljenu takođe na TV Vijesti.

Prva nagrada vrijedna je četiri hiljade eura, a druga i treća po tri hiljade eura.

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za priloge objavljene ili emitovane u 2014. godini.  

Televizijska priča "Kamioni starog vatrogasca", kako je obrazloženo, razotkriva mehanizme zloupotreba i nezakonitosti prilikom nabavke skupih vatrogasnih vozila koja su godinama van upotrebe.

Vrijednost priče je, kako se navodi, u tome što se Sadiković vratio temi poslije više godina, otkrivajući činjenice koje potvrđuju njegove ranije pretpostavke da se radi o sumnjivom poslu koji je zamaskiran navodnom brigom o javnom interesu i koji bi morao da bude predmet istrage nadležnih državnih organa koja „uporno izostaje“.

Sadiković je kazao da je u Crnoj Gori u suštini lako biti novinar istraživač, jer su, kako smatra, stvari toliko očigledne.

Ta nevjerovatna očiglednost, kako je naveo, koju nije potrebno istaživati mehanizmima iz zapadnog istraživačkog novinarstva, traži da se istraži.

 „O Crnoj Gori kao primjeru u regionu čujemo sa istih adresa koje nam dodijeljuju nagrade. Volio bih da napravim priču o tom paradoksu i mislim da bi to bila planetarno dobra istraživačka priča koja će objasniti kako je to Crna Gora primjer u regionu i kako to ovakve priče dobijaju nagrade“, poručio je Sadiković.

On je ocijenio da se nalazimo u društvenom trenutnku kada ne valja biti odličan.

Dosije „Nečasni savezi“, kako se navodi, predstavlja seriju od četiri priče koja razotkriva povezanost politike, biznisa i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

nagrade1

“Zahvaljujem Vladi Crni Gori za obiman materijal koji je dala medijima i nevladinim organizacijama”, poručio je Milovac navodeći da su oni koji se usude da pričaju o tome po pravilu su meta i žrtve pritisaka od Vlade i kriminilnih organizacija.

Televizijska priča "Pare i partije", kako je obrazloženo, nudi činjenice i argumente koji ukazuju na to da političke partije u Crnoj Gori raspolažu novcem netrasparentno i na način koji je problematičan sa zakonskog stanovništva.

nagrade2

Nagrade je dodijelio petočlani žiri u sastavu Duško Vuković, Snežana Nikčević, Olivera Nikolić, Gordana Borović i Vladan Mićunović.

Na ovogodišnji konkurs za najbolju istraživačku priču u Crnoj Gori, koji je bio otvoren od 16. marta do 15. aprila, prijavljena je ukupno 21 priča, koje su objavljene u različitim medijima.

Cilj nagrada EU za istraživačko novinarstvo je da istakne i promoviše izuzetna dostignuća novinara i da unaprijedi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u državama Zapadnog Balkana i Turskoj i dodjeljivaće se za najbolje priče objavljene u 2014., 2015. i 2016. godini.

 

(Mina)

 

 

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.