Izložba i performans "Evropska moda na crnogorskom dvoru" (FOTO)

Projekat Narodnog muzeja Crne Gore "Evropska moda na crnogorskom dvoru" obuhvata dva segmenta vizuelne i virtuelne identifikacije jedne tematske cjeline. Na izložbi kroz autentične muzejske predmete, iz fundusa Muzeja kralja Nikole, prezentovana je moda na Dvoru kao kulturni fenomen koji obogaćuje naše saznanje o Crnoj Gori na razmeđi dva vijeka, kada je ona postala dio evropskog načina i stila života. Drugi segment projekta povjeren je crnogorskoj modnoj kreatorki Jeleni Roganović Đurić, a odnosi se na performans – reviju sa kreacijama inspirisanim modom njegovanom na Dvoru krajem XIX i početkom XX vijeka.

Objavljeno: 21. 08. 2015 - 10:50

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković naglasila je da je u relizaciji ovog složenog i obavezujućeg poduhvata ona pošla od samog izvora, proučavanjem originalnih odjevnih primjeraka koji se nalaze u dvorskoj zaostavštini, a koje je prilagodila svojoj stvaralačkoj viziji i osobenostima personalne kreativne poetike.

21modacgdvor2- Umjesto jednostavne i elegantne odjeće za svakodnevne prilike, rukovodeći se ličnim senzibilitetom, Jelena se opredjelila za glamur koji nesvjesno vezujemo za imidž crnogorskih princeza i dvorskih dama, obrazovanih u inostranstvu, koje su pratile visoke standarde evropske mode toga vremena. U slapovima svile, velura, lepršavog muslina, čipki, somota, zlatoveza, šljokica... ona se koncentrisala na kreiranje odjevnih predmeta koje karakterišu prefinjena ženstvenost i elegancija. Svaka žena u svojoj podsvjesti sanja o čarolijama koje se kriju u jednom bajkovitom i nedostižnom svijetu sjaja i ljepote, a koji je Jelena uspjela, bar virtuelno, da nam dočara i približi. U samom stvaralačkom činu, ona je s ljubavlju i entuzijazmom osmislila toalete koje nas plijene kombinacijama materijala i prefinjenim nijansama pastelnih tonova, a koje bi i same princeze sa ponosom nosile na vrtnim zabavama, dvorskim balovima i prijemima na evropskim dvorovima - kazala je Zeković.

21modacgdvor4

Ona je ocijenila da je ovim performansom – modnom revijom dat značajan doprinos oživljavanju vremena kojeg se podsjećamo sa nostalgijom i ponosom, "pri čemu ne treba zanemariti činjenicu da ono  što je krasilo crnogorsku ženu nije samo odjeća, bila ona svitna-narodna ili evropska, već dostojanstvo, prirodna elegancija i ljepota koja ih je činila jedinstvenim".

21modacgdvor5

- Jelena Roganović Đurić, talentovana modna kreatorka pred kojom je budućnost, ovom prezentacijom čarobnih haljina sa šlepovima, suknji, bluza, koje karakterišu estetske i umjetničke vrijednosti, dočarala nam je ekskluzivnost dvorskog miljea i udahnula život opsjenoj magiji davnih vremena - zaključila je Zeković.

21modacgdvor3

foto: Goran Roganović