EU udara na terorizam na više frontova

Evropska komisija usvojila je paket mjera za borbu protiv terorizma i trgovine oružjem koji uključuje kriminalizaciju putovanja "u terorističke svrhe". Novom direktivom o terorizmu krivičnim djelom smatraće se i pripremne radnje u vidu obuka, finansiranja ili organizacije putovanja stranih boraca. Istovremeno EU sa predstavnicima internet kompanija razmatra i borbu protiv terorizma i govora mržnje koji podstiče terorizam na internetu. Takođe je EU, kako javljaju agencije, nadomak dogovora o jedinstvenom registru putnika koji se smatra ključnim za zaustavljanje terorista koji putuju u i iz Evrope na Bliski istok.

Objavljeno: 03. 12. 2015 - 14:50

Komisija je saopštila da novi paket mjera sadrži direktivu o terorizmu usmjerenu na jačanje "arsenala EU za sprječavanje terorističkih napada kroz kriminalizaciju pripremnih radnji, poput obuke ili putovanja u inostranstvo zbog terorizma".

Te pripremne radnje uključuju putovanja, finansiranje, organizovanje putovanja, obuke i obezbjeđivanje novca za terorističke napade.

"Povećanje broja građana Evropske unije koji putuju u inostranstvo da budu 'strani borci' ukazuje na potrebu da se izmijeni okvir EU za odbranu od terorizma kako bi se obezbijedio zajednički odgovor pravosuđa", istakao je prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans.

 Uz direktivu, Komisija je predložila i akcioni plan za borbu protiv trgovine vatrenim oružjem koji uključuje "ograničavanje pristupa nelegalnom vatrenom oružju i eksplozivu", kao i "bolju saradnju sa trećim zemljama".

Komisija je inače u novembru usvojila mjere za jačanje kontrole kupovine i posjedovanja vatrenog oružja.

 "Evropa mora da djeluje zajedno, odlučno i brzo, da razbije terorizam i unaprijedi našu bezbjednost", istakao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos, prenio je EurActiv.com.

 Protiv terorizma na internetu

Istovremeno se u Briselu danas održava EU internet forum sa ciljem da se dođe do zajedničkog pristupa problemu terorizma baziranog na javno-privatnom partnerstvu u otkrivanju i djelovanju protiv štetnih "onlajn" materijala.

Skup je organizovao evropski komesar za migracije Avramopulos u saradnji sa komesarkom za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost Verom Jurovom.

Forum će okupiti, kako je najavila Evropska komisija, ministre unutrašnjih poslova EU, visoke predstavnike vodećih internet kompanija, predstavnike Europola, koordinatora EU za borbu protiv terorizma, Evropskog parlamenta.

Razgovori na Forumu biće fokusirani na pitanje kako zaštititi javnost od širenja terorističkog materijala i zaustaviti eksploataciju kanala komunikacije od strane terorista.

 Takođe će se na Forumu razgovarati kako internet može da se iskoristi da se bolje odgovori na terorističke sadržaje i "onlajn" govor mržnje.

"Sve je više dokaza da 'onlajn' podsticanje mržnje vodi do nasilja 'oflajn'. Moramo da radimo više kako bi ograničili i iskorijenili taj fenomen 'onlajn'. Iskorjenjivanje govora mržnje je težak zadatak koji zahtijeva jasnu definiciju gdje prestaje sloboda izražvanja i počinje govor mržnje. Sloboda govora je ljudsko pravo ali to pravo ne znači zaštitu govora mržnje koji podstiče nasilje i mržnju", istakla je Jurova.

Na korak od dogovora o registru putnika

U međuvremenu je Evropska unija, kako javlja agencija AP, na korak od dogovora o jedinstvenom evropskom registru putnika (PNR) koji stručnjaci za bezbednost smatraju ključnim instrumentom za lociranje i zaustavljanje terorista koji u i iz Evrope putuju na Bliski istok.

Jedina prepreka za dogovor o novoj mjeri je pitanje koliko dugo će se podaci o putnicima čuvati u registru. Iz EU je predloženo da se informacije čuvaju šest mjeseci, ali Francuska zahtijeva da to bude devet mjeseci.

Kompromis između bezbjednosnih zahtijeva i zaštite privatnosti putnika aviokompanija u Evropi pokušaće 4. decembra u Briselu da postignu ministri unutrašnjih poslova EU.

Ako se ministri dogovore, sporazum o registru putnika mogao bi da bude potpisan već ovog mjeseca ili u januaru, čime bi se stavila tačka na proces koji je počeo prije osam godina.

"Sistem PNR na nivou EU za snažnom zaštitom ličnih podataka daleko je poželjniji od 28 PNR sistema i pačvorka režima. Nadomak smo sporazuma", istakao je europoslanik Timoti Kirkhoup.

Sporazum o registru putnika omogućio bi službama bezbjednosti u EU pristup informacijama o putnicima u avioprevozu, uključujući imena, podatke o putovanju, kontakte, brojeve kreditnih kartica. Riječ je o podacima za putnike na letovima između članica EU, kao i onima koji evropskim aviokomopanijama lete u ili iz EU.

Izglasavanje takvog registra stavilo bi tačku na višegodišnje pregovore o tome da li nova bezbjednosna mjera EU krši pravo na privatnost građana.

Europoslanici iz redova demokrata i socijalista su prije osam godina blokirali taj kontroverzni predlog zbog zabrinutosti da bi mogao da se zloupotrijebi za špijuniranje građana.

Smatra se da je više od 5.000 državljana EU otputovalo u Siriju, gdje su se priključili teroristima Islamske države, ali zvaničnici priznaju da je jako teško pratiti njihovo kretanje i aktivnosti.

Teroristički napad na satirični časopis Šarli ebdo i jevrejski supermarket u januaru u Parizu ubrzali su pregovore o donošenju registra, ali je prošlomjesečni teroristički napad u Parizu, u kome je poginulo 130 ljudi, bio presudan za nastavak pregovora o registru putnika.

 EU je već potpisala dogovor o razmjeni podataka o putnicima evropskih aviokompanija sa SAD-om, Kanadom i Australijom, ali zemlje članice nisu mogle da između sebe pronađu balans između bezbjednosti i privatnosti građana.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je poslanike EP na novembarskom zasijedanju u Strazburu da što prije postignu dogovor i daju zeleno svijetlo za evropski registar putnika kako bi EU mogla da razvije efikasne mehanizme za borbu protiv terorizma.

Izvor: EurActiv.rs

Foto: poliicususa.com

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.