Fotomontaža morala

Još nijesu poznati junaci koji su pod okriljem mraka zapalili nadomak prijestonice NATO zastavu, sve po uputstvu vojvode Šešelja i srpskog nacional-šovinističkog pokreta Dveri. Nezvanično, ali fejsbukovski javno, proruski neutralac i novinar Monitora Marko Milačić osjetio se ponosnim, nekako uzvišenim, što je, kako reče, bio dio ekipe.

Objavljeno: 09. 12. 2015 - 08:59

E, sad je li predvodio tim piromana ili je samo mobitelom ubilježio junaštvo drugih neutralaca, možda i nije tako bitno. Neka se time bavi policija, ako im je uopšte stalo da se zna red i poštuje zakon države. U moralnoj ravni, podrška činu paljenja zastave identična je onim salvama aplauza mitingaša nesrećniku što je svojevremeno u Podgorici ispred Američkog kulturnog centra brisao najvažniji dio vlastitog tijela (pogađate: dupe) američkom zastavom, sve pod plaštom borbe protiv zapadnog imperijalizma.

Samo, u čitavoj toj antiNATO burleski nekako je najodvratniji gest montirane fotografije koja je u nedjelju veče proletjela društvenim mrežama, fotke koju je objavila i Pobjeda, naravno sa osnovanom sumnjom da je riječ o montiranom uratku. A djeluje, što ono vele mladi, baš - vrh vrhova. Na kamenitoj stijeni, u prvom planu stasiti momak sa upaljenom bakljom, u pozadini NATO zastava koja plamti. Simbol bunta. Možda je, u prvi mah, moglo i tako da se protumači. Naravno, nije bilo tako: fotomontaža na kojoj se prepoznaje Cetinjanin, istoričar Boban Batrićević, svjesno je plasirana podmetačina koja, u stvari, najbolje govori o autorima. Jadnici koji su sakriveni okriljem mraka palili zastavu NATO pokušali su da u talog ubace momka koji je svoj bunt do sada iskazivao mnogo puta.

Što je bio motiv da se Batrićeviću podmetne i u njega upre prstom? Možda skrivanje anonimusa iza autoriteta, moguće i podmetačina doskorašnjih dobrih drugova ili osveta što Batrićević bunt protiv vlasti ne izjednačava sa buntom protiv vlastite države? Možda će sam Batrićević istjerati pravdu i pronaći počinioce, ako već policija neće ili ne zna. Ovako, ostaje tužna slika moralnog posrnuća onih koji drže vakele o moralu. I sve to liči na one perverzno izvrnute metode ruske škole montaže, samo što je Staljin brisao nepodobne sa fotografija, a ovi sitni proruski dodaju nepodobne likove na fotografijama. Siroti naši neutralci: bolje reklame za NATO nema od onih koji se na ovakav način protive NATO-u.

Draško ĐURANOVIĆ