Pozitivna Cetinje: Inicijativa da Krsto Zrnov dobije ulicu ili trg

Opštinski odbor Pozitivne Crne Gore Cetinje je donio Odluku o pokretanju inicijative da se u Prijestonici dodijeli ime ulici ili trgu Krstu Zrnovu Popoviću. Time bi se na dostojan način obilježila uspomena na istorijsku ličnost od posebnog značaja ne samo za Prijestonicu već i za Crnu Goru, saopšteno je iz Pozitivne.

Objavljeno: 19. 01. 2016 - 14:49

Krsto Zrnov Popović, general crnogorske vojske, kako ističu iz Pozitivne, cio svoj život posvetio je Crnoj Gori, njenoj časti i slobodi. Kako za života, tako i nakon svoje pogibije do današnjih dana, predstavlja sinonim borbe za suverenost Crne Gore, pod sloganom Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore.

 “Krsto Zrnov Popović bio je učesnik balkanskih ratova (1912-1913) kao komandant čete u katunskoj brigadi.. U prvom svjetskom rata (1914-1916) do pada Crne Gore pod okupaciju Austro-Ugarske bio komandant Boljaničkog odreda. Istaknuti je junak Mojkovačke bitke 6 i 7. januara 1916. godine. Od 1916. do 1918. godine bio je interniran u austro-ugarskom logoru Boldogason, u Mađarskoj. Po završetku rata iz logora 1918. godine vratio se u Crnu Goru. Bio je žestoki protivnik odluka Podgoričke skupštine i aneksije Kraljevine Crne Gore, sprovedene 1918. godine. Krsto Zrnov Popović bio je vojni vođa Božićnjeg ustanka januara 1919. godine, lider Petrovdanskog ustanka jula 1919. godine. U Gaeti  Krsto je bio načelnik štaba crnogorske vojske u egzilu u Italiji”, navode iz Pozitivne.