Crnoj Gori ne prijete blokade, ostali će imati probleme

Bez obzira šta neko misli o političkoj klasi u Crnoj Gori, treba joj odati veliko poštovanje. Crna Gora neće imati velikih problema u pristupnom procesu, osim onih problema koje se tiče nepripremljenosti EU za nova proširenja. Crna Gora ne donosi nove probleme, ima mali broj stanovnika, koji nijesu skloni selidbi, ima puno resursa, izrazito visok kvalitet života, što je sve skupa kvalifikuje za dobru i uspješnu članicu Unije, kazao je hrvatski analitičar Davor Gjenero za Pobjedu.

Objavljeno: 24. 04. 2016 - 09:30

Bilateralni sporovi uticaće na dinamiku pregovaračkih procesa u regionu, jer još ima dosta otvorenih pitanja između susjeda i ne postoji dovoljno podrške za ubrzanje procesa integracija. Odnose u regionu uzburkalo je to što već na početku Hrvatska nije dala "zeleno svijetlo" Srbiji za otvaranje Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Za sada je izvjesno da pregovarački put Crne Gore neće biti usporen blokadom, što joj daje veliku prednost na putu ka EU u odnosu na susjede. Govoreći o bilateralnim sporovima u regionu, Gjenero kaže da je Crna Gora zajedno sa Hrvatskom napravila dobar privremeni režim, te da granice ne smiju biti pitanje tokom pristupanja EU.

- Sigurno je da Crna Gora od strane Hrvatske neće imati niti jedan ovakav vid "blokade". Ako bi Hrvatska pokušala to uraditi, onda bi bila ozbiljno sankcionisana unutar EU, ali za to nema potrebe. Meni je jedino žao što Hrvatska i Crna Gora nijesu već sada počele raditi zajedno na istraživanju nafta i gasa na Jadranu - kaže on.

Gjenero ističe da je Crna Gora "briljantno riješila pitanja razgraničenja sa BiH i Kosovom", pri čemu ocjenjuje da je za to bila potrebna velika politička hrabrost. On smatra i da je region trenutno, uključujući i Hrvatsku, upao u izrazito negativan ciklus. On kaže da hrvatsku političku strukturu karakteriše nesposobnost za donošenje racionalnih političkih odluka.

- To je, nažalost, stanje i u nekim drugim državama. S pozicije evropske stabilnosti, najproblematičnije je što se trenutno propušta stabilizacija Makedonije, koja se pokazala kao važna država za stabilnost regiona i centralne Evrope... Zbog specifičnog položaja BiH zaslužuje svojevrstan individualni pristup i veći napor Evropske komisije i zemalja članica za njenu evropeizaciju - smatra Gjenero.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.