Zbirka pomorskog nasljeđa - Tivat

Obala bb, Porto Montenegro, Tivat / Kontakt: +382 (0)32 661 000, +382 (0)67 221 326, [email protected], [email protected]

Objavljeno: 12. 09. 2016 - 16:26

Radno vrijeme: Radnim danima od 9 do 18 časova, subotom od 13 do 17 časova

Jedinstveni uvod u nautičku istoriju Boke Kotorske, svojevrsni muzej, Zbirka pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, oslikava bogate pomorske tradicije i podsjeća na izvanrednu nautičku prošlost Jadrana.

Zbirka raspolaže sa preko 300 eksponata, od jugoslovenskih podmornica do dnevnika prinzece Ksenije, Austro-Ugarske brodske opreme i industrijskih mašina. Zidove starog ambijentalnog zdanja, tokom izložbi, krase i kultna dela likovnog izraza, među kojima su izlagani i radovi Skifana, Kulenisa, Roj Lihtenštajna, Salvadora Dalija i Endi Vorhola.

Ova zgrada je za vrijeme Arsenalabila pilana, a sami Arsenal predstavljao je jednu od najvećih pomorskih baza na Jadranu, koju je osnovala Austrougarske 1889.godine. Sačuvani artefakti u njoj sve posjetioce trajno podsjećaju na razvojni put nekadašnjeg Arsenala, koji odražava interakciju ljudi i mjesta, privredne aktivnosti i građana Tivta.

Paralelno sa realizacijom svoje ambiciozne vizije, Porto Montenegro je valorizovao ovaj prostor sa željom da sačuva prošlost za buduće generacije.

Arsenal je nekada bio važna baza u kojoj se obavljao remont, prepravke opskrba podmornica, prvobitno austrougarskih i njemačkih, a potom i podmornica koje su pripadale Jugoslaviji. Nakon II Svjetskog rata poslovao je pod nazivom RZ „Sava Kovačević“.