Izabrana najljepša bašta Podgorice u 2016. godini (Foto)

Najljepša bašta Podgorice u 2016. godini je ona koju uređuje 19-godišnja Anđela Vujačić, odlučio je žiri ovogodišnjeg Konkursa za najljepšu baštu Glavnog grada koji organizuje portal „Volim Podgoricu“ uz podršku Glavnog grada i Turističke organizacije Podgorice.

Objavljeno: 09. 10. 2016 - 11:51

Kako se navodi u saopštenju, porodica Vujačić od sponzora konkrusa Montenegrostars hotelske grupe dobila vikend za porodicu u najprestižnijem crnogorskom hotelu „Splendid“ u Bečićima.

Druga nagrada pripala je Vjeri Boljević za baštu koja se nalazi u Vojvođanskoj ulici u Gornjoj Gorici, a treća Mileni Lazović za njenu baštu u Maslinama. Za njih je Turistička organizacija Podgorice obezbijedila novčane nagrade od 100, odnosno 50 eura, kao i diplome „Najljepšta bašta Podgorice 2016“ za tri prvorangirane bašte.

- Porodice Vujačić i Boljević su, osim baštovanstvu, posvećene i poljoprivrednoj proizvodnji: Vujačići na svom imanju u Zeti proizvode povrće, a Boljevići imaju vinograd za ponos. Trećeplasirana dobitnica, Milena Lazović, ima svega 16 godina i glavni je baštovan u kući, a najviše joj pomaže otac - navodi se povodom dodjele nagrada.

Žiri je, takođe, odlučio, da nagradi još tri bašte koje su ove godine, na osnovu poslatih fotografija, ušle u uži izbor, i oni će dobiti personalizovane majice i šolje sa štampom svojih bašti koje daruje podgorička kompanija „Nikić Digital“. To su bašte Miloša i Maje Bulatović sa Zabjela koji, uprkos tome što, kao podstanari imaju mali prostor, pokazuju da za ljubav prema cvijeću i zelenilu nema prepreka. Dobitnica je i Maja Lađić Maraš iz Zete, prošlogodišnja dobitnica specijalne nagrade „Žena lavica“, koja plijeni energijom i optimizmom, pa i pored 24-časovne brige o djetetu sa posebnim potrebama, ima baštu punu cvijeća a bavi se poljoprivredom.  Specijalna nagrada za originalnost pripala je Ranku Jovanoviću za ranč nadomak Podgorice, koji je od stare porodične kuće napravio pravi raj.

- Nije bilo lako od pristiglih prijava odabrati najljepše, ali smo pokušali da na osnovu cjelokupnog utiska, izaberemo prve među jednakima. Posebno je bilo zanimljivo da se baštvanstvom bave više muškarci, odnosno očevi, a najveću pomoć im pružaju ćerke - kažu organizatori.

Svi nagrađeni, osim predivnih bašti, bave se i poljoprivrednom proizvodnjom i uzgojem životinja, a imaju i kućne ljubimce - pse, mačke, zečeve, konje za jahanje, što govori o tome da ljubav prema baštovanstvu ide pod ruku sa ljubavlju prema životinjama i radu.

- A ljudi koji vole prirodu, životinje i rad, vole i svoje komšije, sugrađane, svoj grad i domovinu - naglasili su organizatori. 

basta2basta3basta4basta5basta5basta6