Vujović: Moguće da DPS pozove u vladu SNP

Nakon izbora bilo bi poželjno da bude formirana jedna šira vlada, kaže politički analitičar Zlatko Vujović koji ne isključuje mogućnost da DPS u vladu pozove Socijalističku narodnu partiju.

Objavljeno: 18. 10. 2016 - 00:00

“Za očekivati da budući mandatar ukoliko bude želio da ima stabilnu vladu učini napor da u vladu uđu i neke druge stranke, kako bi smanjio veliki ucjenjivački kapacitet pojedinih stranaka, posebno onih koje su pod uticajem stranih centara kao što je Bošnjačka stranka, koja je pod uticajem Ankare i Bosne i Hercegovine”, kazao je Vujović u intervjuu za Portal Analitika.

ANALITIKA: U prvim analizama nakon izbora se ističe da su najveće iznanađenje Demokrate Alekse Bečića, a da je najveći gubitnik koalicija “Ključ”. Kako vi ocjenjujete rezultate izbora? Da li je iznenađenje prelazak cenzusa Socijaldemokrata bez kojih ne bi DPS mogla sa manjinama formirati vladu?

VUJOVIĆ: Demokrate predstavljaju blago iznenađenje, jer je riječ o partiji koja je, prema istraživanjima javnog mnjenja, imala dobre rejtinge u kontinuitetu. Stoga ne iznenađuje njihov odličan rezultat u Budvi i Podgorici. Sa druge strane, neprijatno iznenađenje, posebno za konstituente koalicije “Ključ” jeste njihov rezultatna ovim izborima. Ostvareni rezultat predstavlja prepolovljeni zbir njihovih pojedinačnih rejtinga prije nego su objavili formiranje koalicije. Loš rezultat dolazi dodatno do izražaja kad se svede na mandate, tako da je SNP dobio  svega tri mandata. Riječ je o partiji koja je nekad imala 29 poslanika u Skupštini Crne Gore, a koja je moguće došla na svoj istorijski minimum. Od manjinskih partija -Hrvatska građanska inicijativa predstavlja značajno iznenađenje. Ostvarila je izuzetno dobar rezultat, posebno nakon lošeg rezultata na lokalnim izborima. Sa druge strane albanske partije, ako   se   potvrde   projekcije, ostvarile su svoj najlošiji rezultat. 

Očigledno je da albansko nacionalno biračko tijelo loše komunicira sa albanskim nacionalnim partijama, za razliku od HGI koja je iznenadila svojom veoma ubjedljivom kampanjom. Bošnjačka stranka nije ostvarila željeni rezultat i pored agresivnog ponašanja njihovih aktivista na terenu, kao i činjenice da imaju veliko učešće u državnoj i lokalnoj vlasti.

DPS je uspio da dođe do broja poslanika koji mu mogu garantovati da može formirati vlast. Ali treba sačekati da se vidi da li će biti nekih prigovora i taktičkog poništavanja glasanja na određenim biračkim mjestima što bi moglo uticati na konačan ishod i dolazak DPS-a do novog mandata.  DPS je ostvario bolji rezultat nego što su ga očekivali unutar same stranke, ali i prevashodno zbog činjenice da je SD prešao cenzus. Ova partija se prema posljednjim anketama nalazila na granici cenzusa.

zlatko2

ANALITIKA: Opozicija je pozvala manjinske stranke da zajedno formiraju vlast. Postoji li mogućnost takvog scenarija?

VUJOVIĆ: Moramo biti svjesni da su neke manjinske stranke, konkretno Bošnjačka stranka pod snažnim uticajem određenih političkihcentara. To je, prije svega Ankara, i određeni politički centri u     Bosni i Hercegovini. Do sada je crnogorska spoljna politika, i unutrašnja bila lišena “šumova” sa Turskom dok su sa zvaničnim Sarajevom postojala neka manja neslaganja. Sada imamo situaciju da Bošnjačka stranka odlučuje o tome da li će DPS u ovom trenutku imati većinu ili ne. Treba imati u vidu da ti centri mogu uticati na formiranje vlade. Sigurno je da bi Tirana, odnosno Priština na primjer, na neki način, mogla uticati na opredjeljenje albanskih stranaka ukoliko bi oni bili ključni za formiranje vlade. Takoda je za očekivati da budući mandatar ukoliko bude želio da ima stabilnu vladu učini napor da u vladu uđu i neke druge stranke, kako bi smanjio veliki ucjenjivački kapacitet pojedinih stranaka, posebno onih koje u pod uticajem stranih centara.

ANALITIKA: Pomenuli ste da bi bilo dobro da u vladu udju u neke druge stranke kako bi se smanjio veliki ucjenjivački kapacitet pojedinih stranaka. I tokom predizborne kampanje se špekulisalo da bi se u novoj vladi mogla naći koalicija “Ključ”. Nakon što su objavljeni rezultati izbora, je li realan takav scenario?

VUJOVIĆ: Mislim da u veoma polarizovanom društvu i u situaciji nedovoljno snažne većine koja će formirati vladu, bilo poželjno da bude formirana jedna šira vlada. Mislim da bi za Crnu Goru bilo važno da u tu vladu uđu stranke koje su građanske oirjentacije, kao što je to dio partija iz koalicije   “Ključ”, Socijaldemokratska partija i Demokrate Alekse Bečića.  Tu ne vidim DF, zbog njegove  radikalne retorike i povezanosti sa drugim centrima moći, prvenstveno sa Moskvom. Treba imati u vidu da ova vlada treba da okonča pregovore sa EU i ratifikaciju protokola sa NATO.

Da li je realno da u vladu uđu stranke građanske orjentacije, je druga dimenzija ovog pitanja. Treba imati u vidu da nam predstoje predsjednički izbori i da sve opozicione stranke koje planiraju da imaju svog kandidata bi ulaskom u vladu oslabile dodatno položaj svom kandidatu.

zlatko3

ANALITIKA: Hoće li nakon ovih izbora koaliacija”Ključ”opstati? Da li je moguće da se u novoj vladi bude neka od stranaka koje su članice te koalicije?

VUJOVIĆ: DEMOS, URA i SNP nijesu javno iskazale ambiciju da nastupaju kao koalicija u parlamentu nakon održanih izbora. Mislim da se ova koalicija pokazala kao neuspješan eksperiment, ali ipak treba imati uvidu da su DEMOS i URA izborile parlamentarni status što jeste značajan uspjeh. Ne bih isključio mogućnost da DPS pozove neku od tih stranaka u vladu. Činjenica je da je DPS uvijek priželjkivao SNP, ali SNP nikada nije imao jasnu odluku u odnosu na tu mogućnst. Činjenica da su sada ostvarili ponižavajući rezultat i da teško mogu ostvariti gori, tako da ne bi bilo nerealno da prihvate eventualni poziv DPS-a, koji bi u tom slučaju imao u vlasti prosrpsku partiju. No, činjenica je, međutim, da je SNP potrošen i pitanje je što bi Đukanović dobio sa ulaskom te stranke u vladu. Osim numeričke vrijednosti, partija nosi hipoteku proruske partije, što predstavlja opterećenje za jednu takvu odluku.

ANALITIKA: Je li realno da se Đukanović povuče sa najviših državnih funkicija i da njegov zamjenik i u vladi i u partiji Duško Marković bude mandatar?

VUJOVIĆ: Treba biti suzdržan u takvim procjenama jer je ovo kampanja koju je iznio Đukanović. Riječ je o jednoj izuzetno personalizovanoj kampanji, gdje je DPS igrao sve na Đukanovića ili ništa. S druge strane je i kampanja DF je personalizovana samim Đukanovićem, jer je DF u nedostatku svog lidera Đukanovića koristio kao antilidera koji je obilježio njihovu kampanju. Tako, da možemo reći   da je jedna od dimenzija ovih izbora bila odlučivanje o ostanku ili odlasku Đukanovića

ANALITIKA: Opozicija i dio nevladinog sektora govori o brojnim zloupotrebama na ovim izborima. Mogu li neregularnosti koje ste evidentirali dovesti u pitanje rezultate izbora?

VUJOVIĆ: Veoma je teško dovesti u pitanje konačne rezultate izbora, što ne znači da na nekim biračkim mjestima se ne može dovesti u pitanje zakonitost procedura i eventualno ponoviti glasanje. S tim da ukoliko bi se na određenom broju mjesta ponovilo glasanje, to bi moglo imati uticaja na sadašnje preliminarne projekcije rezultata izbora.

Vesna RAJKOVIĆ NENADIĆ