Pomozite porodici Bužala: Već sedam godina žive bez vode i struje

Porodici Bužala (Buzhala) iz Ulcinja živi u naselju Štoj bez električne energije i vode već punih sedam godina, a NVO Banka hrane apelovala je na građane da im pomognu.

Objavljeno: 31. 10. 2016 - 09:44

Kako ističu, porodica živi bez ikakvih redovnih prihoda, pa nisu u mogućnosti da plate račune. Došli iz Prizrena u Crnu Goru, zamjenili kuću nadajući se boljem životu. Porodicu čine Ardijana, njena petnaestogodišnja kćerka Vesa i vremešni roditelji Jagoda i Đemail, koji, iako lošeg zdravlja, rijetko idu na preglede i ne koriste lijekove.

- Vesa polovinu svog života živi bez struje i vode. Ne ide u školu, ne druži se, ne može da se liječi, obrazuje. Da li je moguće pomoći ovoj porodici? Od svoje osme godine, Vesa ne zna šta znači gledati televizor, koristiti vodu iz bojlera, uzeti hranu iz frižidera. Odrasta u djevojku u XXI vijeku bez osnovnih uslova za život.

Iz Banke hrane dodaju kako vodu donose iz bunara, kuvaju kada imaju za plin ili šporet na drva, dok je kuća u kojoj žive zapuštena.

- Pokušavaju već godinama da je prodaju kako bi izašli iz beznađa u kojem su se našli. Ali, čim kupci vide kuću, odustanu. Za ovu porodicu je čitava vječnost od kako žive bez ikakvih prihoda. Često su gladni, ne kriju. Održavaju se u životu od jednokratne pomoći komšija i prijatelja. Do skora su trpjeli i ćutali - nijesu tražili pomoć, ali postalo je neizdrživo. Zavise od svih nas, od naše humanosti - pozivaju iz ove NVO.

banka1Kako bi imali neke prihode, Ardijana je ljetos tokom sezone čistila kuće. Ipak, Vesa zbog nemaštine ove godine nije upisala u školu, a ima i zdravstvenih problema jer bubrežni bolesnik, bez redovne terapije.

Porodica je od 2003. u Crnoj Gori, nijesu državljani Crne Gore, pa samim tim nemaju prava na zdravstveno osiguranje.

Iz Banke hrane apeluju na Elektroprivredu Crne Gore da nađe način i pomogne porodici. Oni su, pak, donirali hranu i higijenska sredstva. Kako to nije dovoljno, mole za donaciju u garderobi i obući (za djevojčicu broj 39, majku 38, baku 40, a đeda 41) i novčanu pomoć koja se može uplatiti na žiro-račun kod CKB: 510 - 000000104127697 na ime Ardijana Buzhala.

 

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?