Mnogo kume, mnogo je

Crna Gora, bar prema dosadašnjem učinku jednog dijela opozicije, raspolaže sa sijaset nedoumica. U prvom redu, od onog svakodnevno isporučenog uvjerenja da vlast djeluje antidržavno. Samim tim, prva nedoumica podrazumjeva elementarnu nejasnoću, o kojoj se državi po opozicionom ukusu radi? Tek poslije ide ono, je li keramičar ili spisateljica četničke proze?

Objavljeno: 12. 11. 2016 - 00:00

Ili da se vratimo na bazičnu nedoumicu koja traje već niz godina. Nije sprdnja, stvarno, već samo ono što nam se dešava. Dakle, đe su one noći u vrijeme štrajka glađu svog lidera pošli oni momci da mu kupe burek? Je li kod Vukčevića ili kod Sonje? Dajte da to raščistimo jednom za sva vremena, da ne bude poslije neke suvišne priče. Ili su pošli na Zabjelo, što je sigurno, sigurno je? Ili možda uopšte nijesu pravili pitanje oko toga, što bi bilo najčudnije od svega?

df2

It Ain't Like in the Movies At All: I je li vojvoda ili nije? Samo da utvrdimo gradivo. Oni mu davali titulu, on se nije pojavio? Ali je poslije uzeo, kad niko nije gledao? A poslije se nešto posvadili, pa mu je oduzeli? Stvarno je zbrka.

Za dalje nedoumice mogu se smatrati angažmani od Reformskih snaga, do kafea "Scena", pa jedne kumovske veze, pa onog aluminijuma, pa kako je sve lijepo vratio onome dobrome i finome doktoru što je ljudima đecu liječio...

Plus, ono sa objavom Vikiliks dokumenta pod nazivom "Prozapadni srpski nacionalista u Crnoj Gori". Sa sve podrškom za NATO. Doduše, to je bilo još 2007. godine, u sred onog ekonomskog buma kad je još i moglo nešto da se škrbne i zaradi sa strane. A i pođe na pivo i ćevape da ti ih niko ne broji, a i da te niko ne slika mobilnim telefonom. 

I tako sve do onih nekoliko prošlogodišnjih, oktobarskih riječi više. Ili je to bilo nekoliko rečenica? Naročito u organizacionom smislu.

"Odlučili smo i nema povratka. Ova stvar mora da se dovede do kraja. Računam na Nikšić, kad upotrijebe silu na nas u Podgorici."

Tek, sve izgleda kao na filmu. Ali, samo izgleda. Mada, mnogo liči na ono „da je vrijeme i da se zavjesa spušta“ (ovo zadnje je od Džonija).

Jer, mnogo kume, mnogo je.

df3

Pipun, dinja i prirodni partneri: Dalje, jedan od elementarnih učinaka jednog dijela ovdašnje opozicije svakako se može smatrati i upućen zahtjev premijeru druge države za intervencijom u ovoj u kojoj žive, rade i zarađuju. Ili samo zarađuju preko ove, a oko isplata ne prave pitanje, može i preko jedne i preko druge? Ili bi u te učinke mogla ponajprije da stanu ona putovanja u Moskvu i uspostavljanje "novih partnerskih odnosa"?

Čisto poslovno, ništa lično. Ili je možda bolje da se vratimo na one nedavno otkrivene dolare, jednog šuru i jednog "audija"? Ili možda sad taj šura i nije neki šura, dok bi "audi" trebalo da ostavimo na miru, on bar nikome ništa nije skrivio? Kao što se vidi iz priloženog, nedoumice ne jenjavaju.

Ili da idemo na ono precrtavanje druge opozicione koalicije i povratak "prirodnim partnerima"? Tek se to zove zbrkom. A i nedoumicom. Ali je svakako bilo zabavno. Naročito povodom izbora "prirodnog partnera", što je razveselilo mnoge.

I tako sve do izborne noći, sigurne pobjede i "nadčovječanskih napora" u prebrojavanju glasova. Pa, kad već računica sa sabiranjem nije išla, daj da se vratimo na ulicu. Uz obavezno omalovažavanje zavjere koja je, bar kako od tada pristižu informacije u formi dokaza, imala za cilj i likvidacije i zauzimanje parlamenta i poništavanje izbora i smjenu vlasti. Pa, iako su se glavni i pohapšeni akteri baš raspričali. Samo što je sada glavna nedoumica, koliko su se raspričali? Ili, ipak, možda bi bilo najbolje da se napravi još malo galame? Ili je taj voz prošao? Ili je samo pukla dinja? Ili samo pipun? Ka' da pipun nije dinja? No je dinja lubenica? Ili samo da se nepokolebljivo ostane pri tome da je sve izmišljeno? I da nema terorista već samo taj, kako se zove, keramičar i spisateljica četničke proze. I obavezno da se malo doda od one priče o siromaštvu, jadu, bijedi i razorenom crnogorskom društvu. To uvijek pali. Pa onda, opet na ulice. 

A na ćevape i fadžolu sa koljenicama možemo i malo kasnije. Ili su to, ipak, na kraju krajeva, bez nekog naročitog glamura bili samo ćevapi?

Tek, shvatili ste, sagledavajući učinak jednog dijela ovdašnje opozicije, zaista ne nedostaje nedoumica. Pa, neka je samo i u izboru priloga. Je li bila šopska ili srpska salata?

Ili samo urnebes.

Željko VUKMIROVIĆ