Senat nije ratifikovao Protokol, izjašnjavanje odloženo za januar

Američki Senat na rano jutros završenoj sjednici, na kojoj je usvojena budžetska rezolucija o finansiranju vlade do kraja aprila, nije ratifikovao Prokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Objavljeno: 10. 12. 2016 - 18:32

Protokol, koji je bio na agendi Senata prethodna dva dana, mogao je da bude odobren samo jednoglasno, aklamacijom, zato što nije bilo vremena da se o njemu senatori pojedinačno izjasne, javlja Glas Amerike.

Izvori Glasa Amerike u Spoljnopolitičkom odboru kažu da je najmanje jedan republikanski senator imao primjedbu. Za ratifikaciju međunarodnih ugovora u američkom Senatu inače je potrebna dvotrećinska većina. U Senatu SAD je 100 zakonodavaca, po dvoje iz svake savezne države.

U januaru će, kada počne zasijedanje novog saziva Kongresa, senator Ben Kardin, vodeći demokrata u Spoljnopolitičkom odboru, ponovo pokrenuti inicijativu da se njegove kolege izjasne o Protokolu. Kardin je i u petak obraćajući se Senatu rekao kako je Crna Gora ispunila uslove za članstvo i kako je brza ratifikacija izuzetno važna u svijetlu pokušaja Rusije da omete taj proces.

Izvor: Antena M

Foto: yagg.com