Đuranović: Igrajte se delije

Zašto Žarko Rakčević sadašnji igra kolo sa pripadnicima četničke ideologije, nasuprot Žarku Rakčeviću prošlom, iz vremena zajedničke borbe protiv zastupnika ideologije krvi i tla?

Objavljeno: 13. 12. 2016 - 10:55

Reagovanje na saopštenje predsjednika URA

Piše: Draško Đuranović

Umjesto da, ljudski, pokuša da odgovori na javni upit dugogodišnjeg novinara Senada Pećanina, predsjednik URA je podvalio pamflet prizemnih kvalifikacija, izmišljotina, na račun uređivačke politike sadašnje Pobjede.

Takva podmetanja ne bi trebalo da budu dio biografije čovjeka koji se gotovo tri decenije bavi politikom. Današnja, Nova Pobjeda je antiteza onoga što je, nažalost, objavljivano na stranicama one Stare Pobjede. Možda baš kao što je sadašnje Rakčevićevo djelovanje u velikoj mjeri antiteza onom nekadašnjem Rakčevićevom aktivizmu.

Bivši lider SDP-a, sadašnji prvak GP URA, sve to dobro zna. Ali se - u nedostatku argumenata - zaogrće plaštom satkanim od lažljivih konstrukcija. Govoreći o sebi u trećem licu, Žarko Rakčević se istresa po sadašnjoj Pobjedi, u kojoj je više puta imao prilike da iskaže vlastito mišljenje i politički stav. Optužuje bez jednog dokaza za ,,serijal neistina“, ,,medijsku satanizaciju“ i, na kraju, nisko provlači čak i uličarske aluzije o narko-mafijaškom udruživanju?!

Tako, nažalost, izgleda Rakčevićevo shvatanje morala u javnoj komunikaciji: umjesto polemike - paskvila; kad nema odgovora - napad je najbolja odbrana. Ali, dobro, to već nije moj, ni Pobjedin, već Rakčevićev problem - teret iskrivljivanja istine neka predsjednik URA sam nosi.

Iskreno vjerujem da ste, gospodine Rakčeviću, a ima Vam i po kome doći, zadržali osnove antifašizma u Vašem svjetonazoru. Ubijeđen sam i da želite bolju Crnu Goru. Ali, realna politika koju sada vodite, nameće neka pitanja na koja treba da odgovorite, i meni i Pobjedi, ali - prvenstveno sebi i članstvu stranke. Pa, ako hoćete, i široj crnogorskoj javnosti. Dakle, ako ste tako veliki protivnik četničke ideologije, zašto su baš članovi stranke koju vodite bili istaknuti nacional-šovinistički podržavaoci onih skaradnih odrednica o Bošnjacima, muslimanima i Albancima u Rječniku crnogorskog narodnog i književnog jezika?

Dobro bi bilo da pružite još neki odgovor. Ako ne igrate u kolu sa četničkim vojvodama, već obitavate u vrhu ,,građanske opozicije“ - iako jedan dio te vaše koalicije ne priznaje genocid u Srebrenici, a drugi je češće u Moskvi nego u Podgorici - zašto se ubiste od želje da formirate vladu baš uz podršku inicijatora podizanja spomenika četničkom koljaču Pavlu Đurišiću?

Jeste li možda baš zbog toga, zbog nove igre delija - onako mirno otćutali odvratne, šovinističke, napade na predstavnike Bošnjačke stranke, kada su odlučili da - umjesto sa vašom koalicijom, potpomognutom Demokratskim frontom - prave savez sa DPS-om? Gospodin Pećanin je u intervjuu Pobjedi govorio, sa nevjericom, o Vašim sadašnjim ,,neprirodnim“ političkim savezništvima. Zato mislim da je bolje da sa novim koalicionim prijateljima razjasnite sve te stvari, ako umijete i smijete. A Pobjedu nemojte da svrstavate u društvo kojem ona, na naše zadovoljstvo i ponos, odavno ne pripada.

Ili, ako Vam to nešto znači u karijeri, slobodno nastavite sa uvredama. One se, nekako po pravilu, uvijek vraćaju pošiljaocu.

Izvor: Pobjeda