Brisel: Europoslanici pozdravili evropsku orjentaciju Crne Gore

Politika proširenja je zamajac političke stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskog i demokratskog napretka Zapadnog Balkana, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović u izlaganju pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta danas u Briselu.

Objavljeno: 27. 02. 2017 - 19:34

Ministar je naglasio da ispravnost evropske vizije Crne Gore potvrđuju i najnovija ispitivanja javnog mnjenja po kojima politika evropskih integracija uživa podršku ubjedljive većine crnogorskih građana.

„Naši građani razumiju da je za nas evropska agenda mnogo više od vanjskopolitičke obaveze. Evropske reforme su prioritet u ostvarivanju naše nacionalne politike, budući da svaka ispunjena obaveza stvara novu vrijednost u zemlji”, saopštio je ministar. 

Ministar Darmanović se zahvalio europoslanicima na kontinuiranoj podršci evropskom putu Crne Gore, izražavajući snažnu posvećenost crnogorske vlade daljim evropskim i euro-atlantskim reformama, kao generatoru ekonomskog rasta i boljeg kvaliteta života građana. 

Osvrnuo se i na značaj evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana za ukupnu bezbjednost i prosperitet evropskog kontinenta. 

Ministar je govorio i o dosadašnjim saznanjima u vezi sa izvršiocima pokušaja državnog udara 16. oktobra,  posebno akcentujući da će suđenje dodatno rasvijetliti detalje plana koji je bio usmjeren na destabilizaciju Crne Gore.

U diskusiji koja je uslijedila nakon ministrovog izlaganja, europoslanici su pozdravili evropsku orjentaciju Crne Gore, pohvalivši naročito najviši stepen usaglašenosti sa evropskom vanjskom i bezbjednosnom politikom, i uputili riječi ohrabrenja i podrške za nastavak integracionog procesa. 

 

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.