Pejović: Lani ostavke podnijelo 75 javnih funkcionera

Napredak Crne Gore u poglavljima 23 i 24 suštinski je važan za pregovore sa Evropskom unijom (EU), ocijenio je Tomas Haglajtner iz Evropske komisije (EK), navodeći da u nekim oblastima reforme još nijesu potpuno vidljive.

Objavljeno: 14. 03. 2017 - 18:22

"Napredak u ta dva poglavlja nastaviće da određuje tempo pristupnih pregovora Crne Gore, i on je od suštinskog značaja“, saopštio je Haglajtner, koji je vršilac dužnosti šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Haglajtner je, na sedmom sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, kazao da je jedan od prioriteta poboljšanje ostvarenih rezultata u oblasti oduzimanja imovine stečene kriminalom.

Kako je rekao, ima oblasti u kojima reforme još nijesu u potpunosti vidljive.

„Benefiti učešća nevladinih organzacija su značajni, ali nijesu u potpunosti upotrijebljeni i iskorišćeni u ovim oblastima“, ocijenio je Haglajtner.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović kazao je da je tokom prošle godine, nakon donijetih odluka i mišljenja Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) o postojanju sukoba interesa i nespojivosti javnih funkcija, 75 javnih funkcionera podnijelo ostavke.

On je dodao da su organi vlasti razriješili 26 javnih funkcionera.

„U dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala tokom prošle godine formirali smo Specijalno policijskog odjeljenje, a kvalitetna saradnja između njega, ASK i Specijalno državnog tužilaštva (SDT) je doprinijela dobrim rezultatima u ovoj oblastima“, saopštio je Pejović.

Kako je rekao, u 2016. godini je, na osnovu Sporazuma o priznanju krivice zaključenih u predmetima visoke korupcije, oduzeta imovinska korist u četiri slučaja u iznosu od 22 i po miliona eura.

Pejović je podsjetio da je donijet novi Zakon o azilu, koji je, dodao je, najmoderniji zakon iz te oblasti.

„U Crnoj Gori bilježi se pad trenda tražilaca azila. U 2015. bilo je 1.611 tražilaca azila, dok je prošle godine podnijeto ukupno 335 zahtjeva za azil“, precizirao je Pejović.

On je saopštio da je u Crnoj Gori u prošloj godini evidentiran pad broja izdatih viza na graničnim prelazima – sedam viza.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.