Anđelić: Težak krivični proces bez dokaza o smrti Medina, to je presedan

Advokat Branko Anđelić smatra da optužnica protiv Vladimira Ulame (24) i Darka Mijovića (26) optuženih za teško ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina na podmukao način ne zaslužuje ni da se vrati na dopunu. On je to kazao izjašnjavajući se o zakonitosti optužnice pred vijećem sudija kojim je predsjedavao predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić.

Objavljeno: 15. 03. 2017 - 15:09

Ulama i Mijović do sada su se teretili za otmicu Medina, dok je Bogdan Milić bio označen kao pomagač u otmici. Tužilaštvo je i protiv Milića prekvalifikovalo krivično djelo, pa ga sada tereti za pomoć učiniocima nakon ubistva Medina.

- Presedan je da se pokrenuo proces za ovako teško krivično djelo, a da nema dokaza o smrti Medina. Ne želim da se igram ni sa čijim ranama, ali zamislite da se sjutra u sudnici pojavi oštećeni – kazao je advokat Anđelić.

On nije imao primjedbi na zakonitost dokaza koji je pribavio tužilac Željko Tomković, ali je naveo da njihova jačina nije bila dovoljna ni da se pokrene istraga.

On je pozvao vijeće sudija da stavi tačku na put agoniji koji Ulama i Mijović proživljavaju.
Sa druge strane zastupnik optužbe, tužilac Željko Tomković ostao je u cjelosti pri činjeničnom opisu, pravnoj kvalifikaciji i svim podnijetim predlozima.

Proširenom istragom Ulama i Mijović se terete da su 8. jula prošle godine na podmukao način i sa umišljajem ubili Nemanju Medina. U naredbi za proširenje istrage Bogdan Milić se tereti da je pružio pomoć Ulami kao učiniocu krivičnog djela za koje je propisana kazna od 40 godina zatvora.

Naime, kako navode iz Tužilaštva Ulama I Mijović su Medina na dan kada je nestao više puta kontaktirali telefonskim putem pozivajući ga da dođe u Virpazar radi kupoprodaje oružja.
- Okrivljeni su pozvali Medina da dođe u Virpazar, iskoristivši njegovo povjerenje koje je imao prema Ulami sa kojim je bio u drugarskim odnosima – navodi se u naredbi za proširenje istrage.
Medin je krenuo u Virpazar svojim automobilom ,,reno megan” prethodno saopštivši porodici da tamo ide na poziv Ulame govoreći da će se brzo vratiti.

Po dolasku u Virpazar Medin se susreo sa ,,prijateljima” Ulamom I Mijovićem koji su ga ,,obmanom i silom zadržali u namjeri da ga prinude da nešto učini, ne učini ili trpi na svoju štetu”.

Kakoo Medin nije prihvatio to što je od njega traženo, napadnut je u trenutku kada se najmanje nadao i kada se nije mogao braniti.

- Nanijevši mu tjelesne povrede od kojih je krvario, okrivljeni su Medina stavili u prtljažnik njegovog automobila i odvezli ga u za sada nepoznato mjesto gdje su ga lišili života, na za sada nepoznati način i sakrili njegovo tijelo na zasada nepoznatom mjestu  – navodi se u naredbi za proširenje istrage.

Okrivljeni su se zatim odvezli u mjesto Jabukov Do, u blizini lokalnog puta Virpazar – Rijeka Crnojevića gdje su zapalili Medinov automobil. Tom prilikom Mijović je zadobio opekotine u predjelu desne podlaktice i šake dok je Ulama prošao sa oguljotinama na nogama.

Zapaljeno vozilo pronađeno je četiri dana kasnije a pretragom okolnog terena pronađene su strane registarske table BV-910-HH na kojima su pronađeni tragovi krvi Medina. Proširenom istragom Bogdan Milić se tereti da je pružio pomoć Ulami tako što ga je od 10. Jula do 4. avgusta prošle godine krio u svojoj kući na Cetinju.

Tokom skrivanja Ulami su dostavljana upustva kakvu izjavu treba da da nadležnim organima. Ulama je uhapšen 4. avgusta. Samo nekoliko dana nakon što je prijavljen nestanak Medina, Mijović se našao pod lupom policije zbog sumnje da je umiješan u ovaj slučaj.

Pažnju na sebe tada je skrenuo i Ulama, Medinov prijatelj, koji je iznenada nestao nakon što je policija sa njim obavila informativni razgovor. Ulama je posljednji imao telefonsku komunikaciju upravo sa Medinom.

Svi osumnjičeni su u barskoj policiji odbili poligrafsko ispitivanje, ali su bili kategorični da nemaju nikakve veze sa nestankom Petrovčanina. Pod lupom istražitelja je i albanski državljanin Adrijan Kastrati, koji se tereti da je organizovao otmicu Medina. Osim izjava osoba koje su saslušane u svojstvu svjedoka, inspektori posjeduju listing koji potvrđuje da je Kastrati bio u svakodnevnoj komunikaciji sa Ulamom i Mijovićem.

Albanski državljanin do dana nestanka Medina živio je na Karabuškom polju u Podgorici. Nestankom Medina i njemu se gubi trag. Kastrati i njegov sin nekoliko puta mijenjali su imena i prezimena kako bi zavarali trag policiji.

Policija i vojska od 8. jula gotovo svakodnevno pretraživali su Skadarsko jezero i teren u reonu Crmnice – Virpazara – Rijeke Crnojevića, ali tijelo Medina do danas nije pronađeno.

B.R.