ANALIZA: Ljubiša Preletačević Beli trese srpsku političku scenu

Građani Srbije podrškom Preletačeviću poručuju da sadašnju političku elitu treba da zamijene nove snage koje nijesu opterećene neuspjehom iz prošlosti, a Preletačević obećava: „Ja ću krasti, ali ću nešto i dati“

Objavljeno: 19. 03. 2017 - 09:54

Koliko će procenata glasova Luka Maksimović, sa političkim imenom Ljubiša Preletačević Beli, dobiti kao predsednički kandidat manje je bitno od činjenice da njegova popularnost od prošlogodišnjih lokalnih izbora u Mladenovcu raste.

Došljak

Preletačević je u politiku zakoračio kao student komunikologije i kao od šale osvojio 20 odsto glasova u mladenovačkoj skupštini na prošlogodišnjim lokalnim izborima bez dana političkog iskustva. Njegov pokret „Sarmu probo nisi“ svakodnevno satirom usmerenom na sva neispunjena obećanja sadašnjeg političkog establišmenta dobija podršku mladih neopredeljenih birača i onih koji su uglavnom ne izlaze na izbore.

Osim nepolitičkim porukama Preletačević od političara odudara i vizuelno, jer nosi isključivo bela odela, vunene čarape i gunj koji je imitacija bunde, beli konj, bela limuzina... Upravo zbog nepolitičkog imidža za sada dobro pliva u političkim vodama i dobio je medijske simpatije ne samo u regionu već i šire u Evropi. „Parodijom raznih Preletačevića pokušavamo da prikažemo kakvo je stanje u politici...“, rekli su njegovi saborci aludirajući na razne postizborne parlamentarne koalicije i „kupovine poslanika“ prelaskom iz jednog poslaničkog kluba u drugi, pa čak i formiranjem novih poslaničkih klubova za koje niko nije glasao.

– On je prihvatljiv jer je kontra vlasti. On je Don Kihot koji udara na vetrenjaču – rekao je sociolog kulture prof. dr Ratko Božović govoreći o fenomenu Preletačevića u jednoj od izjava.

Objašnjavajući da je Preletačević vrsta građanske alternative, prof. Božović je ocenio da Beli postaje ozbiljna pretnja svima. Iako je pretnja, Preletačevića ne kritikuju ozbiljniji protivkandidati u predsedničkoj trci (Janković, Vučić, Jeremić) jer im očigledno odgovara veća izlaznost građana, dok je pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića prikupio čak deo potpisa za Preletačevićevu predsedničku kandidaturu.

– Izbori će pokazati koliko je popularan, ali on je jedna vrsta otpora koju građani imaju prema političkoj sceni – ocenio je sociolog prof. dr Zoran Stojiljković govoreći o Preletačeviću kao fenomenu. Ono na šta ukazuje podrška Preletačeviću je da su političke elite istrošene, da je vreme za smenu generacija u toj oblasti, ali i da su građani cinični prema vlasti.

Parodija obećanja

Svi oni projekti na koje je sadašnja vlast ponosna Preletačević i njegovi saborci izvrgavaju ruglu: kritikujući projekat Beograd na vodi Preletačević najavljuje da će napraviti „Dubai na vodi za Rome i srpsku svemirsku agenciju“. Kritikujući povećanje plata i penzija koje stalno obećava vlast, Preletačević kaže: „Stalno bih nekom stajao nad glavom i govorio povećavaj, povećavaj“... podsetivši da mu je idol Drug Tito. „Ja ću krasti, ali ću nešto i dati“, obećava Preletačević.

Sa druge strane, kada se uozbilji Maksimović kaže da je u državi situacija takva da neko krade, ne daje narodu i narod je ljut, odnosno da je kako kaže: „Isplivao šljam nakon odlaska demokrata koji su imali kulturne i lepe ljude, ali nisu dobro radili svoj posao, oni su se pokupili i pobegli, narod je iz revolta glasao za ove i onda je isplivao šljam...“

Maksimović je predstavnik nove generacije (rođen je 1991. godine), koja nije opterećena ratom i njegovim nasleđem, regionalnim podelama, ali nema strpljenja i tolerancije za glupost. Toj generaciji je blizak Maksimovićev način komunikacija preko društvenih mreža, ali i mrska su im obećanja onih koji su 90-ih bili politički omladinci, a do danas su promenili razne stranke, pravce i koalicije samo da bi opstajali u delu vlasti.

Kako razumeti Maksimovićevo obećanje da će, ako bude izabran za predsednika, u službenu rezidenciju predsednika Srbije na Dedinju useliti najbolje studente - nego kao banalizovanje situacije oko koje su se preko taboida „svađali“ sadašnji predsednik i premijer Srbije.

Naime, Nikolić je navodno tražio da ostane da živi u toj vili i posle predsedničkih izbora bez obzira što ona pripada samo predsedniku Srbije dok je na dužnosti.

– Politika 30 godina ismeva narod, a sad je došao trenutak da narod ismeva politiku – rekao je Maksimović, a koliko je ova ocena realna odgovoriće birači 2. aprila kada se bira jedan od 11 kandidata za predsednika Srbije.

 

Violeta Cvejić

Pobjeda