Žestoke kritike MORT-a: Opštine neakativne, hoteli ne sarađuju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT), neuobičajeno oštro, je kritikovalo sjeverne opštine zbog nedostatka inicijative za organizaciju događaja koji privlače turiste. Takođe, nadležno ministarstvo je zamjerilo hotelima što ne sarađuju prilikom preciziranja nekih rokova u organizaciji ljetnje turističke sezone.

Objavljeno: 24. 03. 2017 - 10:40

Primjetno je da u pojedinim opštinama na sjeveru nedostaje inicijative za organizovanje događaja koji će privući turiste, nedostaje finansijskih sredstava, kao i kapaciteta za smještaj turista, što su ograničavajući faktori razvoja prostora kao turističke destinacije.

Ovaj problem je prepoznat u prethodnom periodu pa je Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore definisalo podsticajne mjere za pomoć u realizaciji manifestacija, diverzifikaciji ponude, unapređenju infrastrukture, markentinških aktivnosti.

“Takođe, primjetno je da pojedini subjekti daju okvirne rokove za realizaciju aktivnosti – „do početka sezone“, uprkos insistiranju da rokovi budu jasnije definisani, imajući u vidu da tačan datum početka ljetnje turističke sezoni nije definisan, kao i nastojanja da se u Crnoj Gori turistička sezona odvija i posmatra na cjelogodišnjem nivou. I pored urgencije, određeni subjekti nijesu dostavili svoje odgovore i to: Crnogorsko turističko udruženje, „Hilton Hotels & Resorts“ i opštine Plav, Nikšić, Kolašin, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Ulcinj”, navodi se u Informaciji o pripremi ljetnje turističke sezone koju je juče usvojila Vlada.

P.Z.