Crna Gora već ima kancelarije u novoj zgradi NATO-a

Crna Gora, kao buduća članica NATO-a, već ima kancelarije u novom sjedištu Alijanse koje će biti predstavljeno 25. maja na NATO samitu u Briselu – saznaje Pobjeda.

Objavljeno: 01. 04. 2017 - 06:15

Izgradnja kompleksa ekoloških zgrada koštala je oko 750 miliona eura, a ukupan trošak novog objekta je, kako navodi NATO, oko 1,1 milijardi eura. Novo sjedište NATO-a biće dom za savremenu i ujedinjenu Alijansu. Ovo je važan element transformacije NATO-a za 21. vijek – saopšteno je ranije na sajtu Alijanse, pri čemu se navodi da će nova zgrada bolje podržati rad NATO-a.

Izgradnja novog NATO štaba koji se nalazi preko puta sadašnjeg, u predgrađu Brisela, počela je u oktobru 2010.godine, a Sjevernoatlantski savez će se preseliti u novo sjedište tokom 2017.godine.

Saveznici

Saveznici su odlučili 1999.godine da je NATO-u potrebno namjensko sjedište koje će zamijeniti ono privremeno iz 1967.godine. Sadašnja zgrada je pretprana i zahtijeva stalno i skupo održavanje – navodi NATO kao glavne razloge izgradnje novog sjedišta. Dodaju i da se od 1967.godine, broj NATO saveznika gotovo udvostručio, od 15 do 28 članica.

Veliki broj partnerskih nacija je otvorio diplomatska predstavništva u NATO-u. Kao rezultat toga, skoro jedna petina se nalazi u privremenim strukturama – navode iz Alijanse i ističu da će nova zgrada omogućiti svim saveznicima da imaju potreban prostor, te da postoji i mogućnost za širenje ukoliko se ukaže potreba.

U novoj zgradi je, kako objašnjavaju, smanjena potrošnja energije zahvaljujuć i korišćenju solarne energije i naprednom sistemu osvjetljenja.

Tehnologija

Nova zgrada omogućava da se smanji uticaj na životnu sredinu zahvaljujuć i recikliranim materijalima, zelenim krovovima, efikasnom upravljanju vodama, što predstavlja integraciju u koncept šireg urbanog planiranja. Dodaje se i da će biti smanjena potreba za putovanjima stranog osoblja zahvaljujući video telekonferencijama.

U sjedištu Alijanse je zaposleno ukupno 4.200 vojnog i civilnog osoblja. Projekat vrijedan više od milijardu finansirale su zemlje članice NATO-a.

Izvor: Pobjeda

Foto: som.com