JANOVIĆ: Nije normalno da kadetska reprezentacija slavi medalju dižući tri prsta

Ministar Nikola Janović kazao je gostujući u emisiji "Načisto" na TV Vijesti da nije normalno da kadetska reprezentacija osvoji medalju i onda diže tri prsta.

Objavljeno: 06. 04. 2017 - 21:34

- Svakako nije moja pozicija da arbitriram. Razumijem kada neko kaže da nije zadovoljan sa uslovima - kazao je ministar Janović. On je naveo da bi bilo ružno da kaže da vjeruje jednoj ili drugoj strani u potpunosti.

- Ne smijemo se igrati sa reprezentacijom. Ako se reprezentativci na ovaj način žale, to znači da problem postoji - dodao je Janović. On je poručio da odgovore treba tražiti u rukometnom savezu i apelovao da se ti problemi riješe za dobrobit crnogorskog sporta.

- Treba da smatramo ovu državu svojom. Treba da gradimo kult reprezentacije - istakao je Janović.

kadeti3prsta

Vladan Lipovina je u telefonskom uključenju kazao da su Predrag Bošković i Zoran Radojičić grobari crnogorskog muškog rukometa.

- Trenirali smo u hladnim salama, nije bilo tople vode, u Kokotima smo trenirali. Rizikovali smo karijeru i povrede - rekao je Lipovina

On je dodao i da reprezentativci već deset godina igraju u istim dresovima, i da moraju da ih krpe ako ih pocijepaju. Lipovina je naglasio i da je muški klupski rukomet uništen...

- Oni su uništili Lovćen, Sutjesku, klubove u kojima je uvijek bilo talenata. Lovćen ne igra SEHA ligu, koja je besplatna i zato ne dolaze mladi igrači, a pitanje je hoće li ih i biti, jer se igrači stvaraju samo kroz jake utakmice. Igrači Lovćena njeisu primili plate 7-8 mjeseci, a kakvo je stanje u klubu govori i podatak da nema novca da se kupi lijepak za lopte, koji košta devet eura. Igrači Lovćena su prosili lijepak od Dragana Adžića, eto takvo je stanje - ispričao je Lipovina.

- Nije istina da sam ikad bilo kome rekao da ne želim da igram za Crnu Goru - istakao je reprezentativni bek šuter, Vuko Borozan, u fono razgovoru emitovanom u emisiji.

On je istakao da mu je Crna Gora u srcu i da želi samo da igra za Crnu Goru, a da ga druge ponude ne interesuju.

- Direktor saveza me oblatio. Ja uopšte nijesam znao kada je bila dodjela nagrada za najboljeg rukometaša. Mene niko nije zvao - kazao je Borozan.

lipovina

Predsjednik RSCG Zoran Radojičić kazao je da navodi Lipovine i Borozana nijesu tačni.  

- Želja mi je rezultatski profit. Atmosfera koju opisuju dvojica igrača i 28 igrača nije isto - kazao je Radojičić.

On je naveo i da nije tačno da se koristi ista oprema, i da u magacinu saveza ima i više nego dovoljno opreme. Radojičić je naveo i da u savezu sve rade prema željama reprezentativaca.

- Mi nijesmo nažalost krovna sportska organizacija, to mora zakon da riješi. To se još uvijek nije desilo - požalio se prvi čovjek Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović.

On je kazao da je COK sada poput neke malo bolje pozicionirane turističke organizacije.

- Ne pitamo se puno unutar odnosa saveza i sporta u Crnoj Gori - zaključio je Simonović.

Rasprava Simonovića i Janovića: Brigo moja, pređi na drugoga

- Naš sistem sporta je izuzetno loš. Dosta stvari ne funkcioniše - priznao je Janović u emisiji "Načisto". Prvi čovjek COK-a je u raspravi sa Janovićem o kategorizaciji sporta i sportista kazao da je COK završio svoj dio posla, ali da Ministarstvo nije svoj.

- COK ima obavezu zakonsku, i statut COK-a proističe iz zakona o sportu - naveo je Janović.  - Kod vas postoji 10 pravilnika koje treba da uradite, nijedan nijeste uradili - odgovorio je Simonović. - Nijeste pročitali dopis, niti ste odgovorili na dopise koje smo vam poslali još od decembra - dodao je Simonović.

- Ne može COK da ima veće ingerencije, a da ne završavate svoj posao - odgovor je ministra Janovića.

- Mi ćemo biti krovna institucija kada nas zakon prepozna, kazao je Simonović. - Ako nekome omogućavate zloupotrebe, sportska inspekcija treba da ispita i da se pokrene neki postupak, to je moguće...Nepoštovanje pravila koje ste sami donijeli je nedopustivo. To je stvar koju može rukometni savez da riješi - zaključio je Simonović.

TV Vijesti; Foto: Ekomen; Fejsbuk