VUKIĆEVIĆ: Milionska ulaganja u novo ruho durmitorskog kraja

Među rijetkim lokalnim upravama u Crnoj Gori koja nema dugova je žabljačka opština, nakon što su krajem prošle godine isplatili i posljednju ratu reprograma za poreze i doprinose državi. To znači da su stvoreni preduslovi za značajnije investiranje, za dinamičniji razvoj durmitorskog kraja, pogotovo u turističkom smislu. Potpuno konsolidovana finansijska situacija u opštinskoj kasi i ovogodišnji budžet „težak“ 1,8 miliona eura, kojim su planirani brojni kapitalni projekti, povod su za razgovor s predsjednikom opštine Žabljak Veselinom Vukićevićem.

Objavljeno: 24. 04. 2017 - 06:00

– Nemamo dugova i sve obaveze koje smo imali prema državi izmirili smo bez kreditnih zaduživanja, a to znači da se i te kako vodilo računa o troškovima, odnosno da se na Žabljaku rukovodi domaćinski. Samo u posljednje dvije godine vratili smo pola miliona eura duga, a taj podatak najbolje potvrđuje koliko smo odgovorno radili imajući u vidu koliki su naši budžeti. Vraćali smo dug, ali i gradili, pa je lani samo u izmještanje trafostanice i izgradnju Ulice Vuka Karadžića uloženo 510.000 eura, a okončana je i prva faza radova na kanalizaciji u ulicama Jakova Ostojića, Drobnjačkoj, Svetog Save, naselju Pejov Do i dijelu naselja Staro Pazarište i Lučevača –kaže Vukićević.

Prema njegovim riječima, izgradnja kanalizacije ukupno je koštala 250.000 eura, a za sanaciju postojeće deponije izdvojeno je pola miliona eura.

– Po 50.000 eura izdvojeno je za sanaciju Spomen obilježja borcima NOR-a i uređenje školskih terena, završili smo i dokumentaciju za modernizaciju brojnih ulica, usvajali prostorno-plansku dokumentaciju– kaže Vukićević.

Investicije

On je dodao da će se ove godine još više ulagati u njihov kraj.

– Završićemo lani započeto, ali i graditi vodovod u Šarancima, ukupne vrijednosti 200.000 eura, za koji je već raspisan tender. Ta mreža biće duga 5,5 kilometara, a uredno vodosnabdijevanje dobiće oko 50 domaćinstava. Ove godine ćemo završiti brojna prostorno-planska dokumenta i detaljne urbanističke planove za sela i gradska naselja, po prioritetima modernizovati i popraviti seoske puteve, osvježitiuličnu rasvjetu u gradu... Samo za radove na kanalizaciji budžetom je predviđeno 355.000 eura – naveo je predsjednik opštine.

Kao veoma važan projekat istakao je što će ove godine biti započeta rekonstrukcija kompletnog vodovodnog sistema, počev od kaptaža i bunara na Crnom jezeru, završno sa zamjenom postojećih cijevi. Cilj je da se smanje gubici i obezbijedi dodatna količina vode.

– Lokalna uprava će kao prioritet za predstojeći dvogodišnji period istaći projekat osnježavanja staza na skijalištu Savin kuk, a za ovaj poduhvat očekujemo i podršku Vlade kroz kapitalni budžet. Naravno, uzdamo se i u podršku naših dosadašnjih partnera, a prije svih Centra za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije koji je finansirao i izgradnju sportske dvorane, rješavanje problema s čvrstim otpadom, otpadnim vodama – ističe Vukićević, priznajući da po nešto što je bilo planirano lani nije završeno zbog tenderskih procedura i kratke građevinske sezone.

Na pitanje da li Žabljak vidi za koju godinu na turističkoj mapi kao bolje pozicionirani centar, Vukićević uzvraća vrlo ohrabren, prije svega najavama investitora, među kojima je i Adriatik propertis.

– Uvjeren sam da će vrijeme koje je pred nama pokazati da je prodaja hotela „Durmitor“ ovoj renomiranoj kompaniji bila pravi potez. Oni su svjetski brend i mislim da mogu odlučujuće uticati na turističku ponudu Žabljaka. To je, bez sumnje, ozbiljan investitor i zahvaljujući njemu jednu od najljepših lokacija u Crnoj Gori konačno ćemo valorizovati, dobiti nove kapacitete visoke kategorije, obogatiti turističku ponudu, otvoriti nova radna mjesta... Za očekivati je da Adriatik propertis bude pokretač i nekih novih značajnih investicija u našem kraju – kaže Vukićević.

(opširnije u Pobjedi)