Krivokapić: Izlazak iz NATO-a avanturizam

Nakon ulaska u NATO, u svim zemljama dešavale su se krupne promjene u odnosu prema vladavini prava i borbi protiv korupdije i kriminala. Samo primjer Hrvatske dovoljno je poučan, istakao je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Objavljeno: 30. 04. 2017 - 09:18

On je, u intervjuu za Dan, naglasio da su demokratski standardi na kojima NATO insistira počistili premijersku korupciju u Hrvatskoj, Rumuniji, Sloveniji...

Krivokapić je rekao da bojkot parlamenta ostaje do ispunjenja cilja, a to je pristanak DPS-a na ponovljene parlamentarne izbore.

"Opozicija je pronašla najmanji zajednički zahtjev u bojkotu parlamenta i novih izbora koji bi bili održani u fer i demokratskoj atmosferi lišenoj državnog udara, prekida komunikacionih sredstava i dokazanih izborih zloupotreba DPS-a", kazao je Krivokapić.

Govoreći o mogućnosti da odluka o članstvu u NATO bude promijenjena nakon uspostavljanja nove parlamentarne većine, Krivokapić je rekao da je teorijski "svaku odluku moguće promijeniti, iako se do sada nikada nije desilo da neka zemlja izađe iz NATO-a".

"To bi bio avanturizam u koji se nijedna ozbiljna politika ne bi upustila, a uvjeren sam da ne bi sakupila većinu u Skupštini Crne Gore", rekao je Krivokapić.

NATO je, kako je ocijenio, za Crnu Goru "snažan oslonac, demokratskim ustrojstvom svojih najjačih članica, da će pasti posljednji Berlinski zid u Evropi".

"Posljednji zaboravljeni ostaci betonirane autokratije na evropskom tlu su u Crnoj Gori. U tome su zapadne demokratije prirodni saveznik demokratski sazrelog dominantnog dijela Crne Gore", smatra Krivokapić.

Podsjeća da NATO "za DPS, od zakona odmetnute strukture, prijetnja i kazna, a ne nagrada".

"Da su smjeli, oni bi najradije utekli daleko od njega, kao i devedesetih. Demokratski standardi na kojima NATO insistira počistili su premijersku korupciju u Hrvatskoj, Rumuniji, Sloveniji... U svim zemljama nakon ulaska u NATO-a dešavale su se krupne promjene u odnosu prema vladavini prava i borbi protiv korupcije i kriminala. Samo primjer Hrvatske dovoljno je poučan. Nekoliko mjeseci nakon formalizovanja članstva, razotkrivena je krupna korupciona šema u okviru koje je procesuiran bivši premijer Sanader. Slično se desilo u Sloveniji, Albaniji i Rumuniji nakon ulaska u NATO", rekao je Krivokapić.

Navodi i da bojkot parlamenta ostaje na snazi do ispunjenja cilja.

"A to je pristanak DPS na ponovljene parlamentarne izbore. Opozicija je pronašla najmanji zajednički zahtjev u bojkotu parlamenta i traženju novih izbora koji bi bili održani u fer i demokratskoj atmosferi, lišenoj državnog udara, prekida komunikacionih sredstava i dokazanih izborih zloupotreba DPS-a", kaže Krivokapić.

Izvor: Dan