DPS-u najviše glasova u Novom, Demokrate deklasirale DF i Izbor i proglasile pobjedu opozicije

Demokratska partija socijalista osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima u Herceg Novom. Na izborima je došlo do ozbiljne prekompozicije na opozicionoj sceni u kojoj su najbolje prošle Demokrate Alekse Bečića. Za formiranje nove vlasti biće potrebna šira koalicija, i uprkos tome što je šef Demokrata proglasio pobjedu opozicije, poučeni iskustvom iz Kotora i Budve, očekuju se veoma komplikovani pregovori.

Objavljeno: 08. 05. 2017 - 00:32

Herceg Novi, tradicionalno opoziciono uporište, sa velikom rezultatskom neizvjesnošću je očekivao današnje prijevremene lokalne izbore. U izbornoj trci je bilo čak 12 političkih partija, koalicija i grupa građana. Veliki broj izbornih lista, za svega 24.927 birača, nije motivisao Novljane da, kako se očekivalo, u rekordnom procentu, izađu na lokalne izbore. Na ovim izborima izašlo je tek 16.689 ili 67 odsto birača, što je za procenat niže nego na prethodnim lokalnim izborima.

Prema nezvaničnim rezultatima, Demokratska partija socijalista je osvojila 12 mandata, Demokrate 9, Demokratski front 4, Novska lista 3, SNP dva mandata, a Izbor, SD, Građanska lista za Herceg Novi, i koalicija SDP-URA po jedan mandat. Zvanične rezultate OIK je najavila u ranim jutarnjim satima.

dpsstab

DPS podbacio u odnosu na prošle izbore: Relativni pobjednik ovih izbora je Demokratska partija socijalista koja je osvojila 12 mandata. To je za jedan mandat manje nego na prethodnim lokalnim izborima. Iako nije poznat iznos u apsolutnim brojkama, jasno je da je DPS uzeo oko 5.200 glasova, što je za 800 glasova manje nego na prethodnim lokalnim izborima.

"Za oko 30 odsto smo jači od prvog sljedećeg konkurenta. To nije za potcjenjivanje. Objektivno treba sagledati takav rezulatat.Izbori su bili teški sa 12 lista i gotovo polovina lista je imala lokalni karakter, što znači da je moralo doći do rasipanja jednog dijela glasova i do gubitka mandata. Primjećujemo i veliko prekomponovanje u opoziciji. Očigledno da dolazi do jednog velikog prekomponovanja na crnogorskoj političkoj sceni.Za nas je važno da smo zadržali primarnu poziciju i da sada imamo prilično jasne smjernice kako treba raditi dalje. Mislim da sada treba pažljivo analizirati dobijene rezultate i vidjeti šta je moguće uraditi. Zahvalni smo onima koji su nas podržali. Mislim da postoji dio građana koji nisu dobro razumjeli našu namjeru. Vidjećemo kako raditi dalje da bismo povećali broj birača u Herceg Novom, ali ono što nas raduje jeste da smo zadržali prvu poziciju i u Herceg Novom, jer razlike između dva bloka se postepeno smanjuju", rekao je koordinator DPS-a Petar Ivanović.

becicDemokrate proglasile pobjedu opozicije: Najviše razloga za zadovoljstvo imale su Demokrate, koje su, prema nezvaničnim informacijama, osvojile oko 25 odsto glasova ili devet mandata.

Dočekan uzvicima svojih aktivista "pobjeda, pobjeda", Aleksa Bečić je već u 22 h proglasio pobjedu opozicije, istakavši da opozicija od 34 ima 19 mandata.

"One partije koje nikad u Herceg Novom nisu bile u savezu sa DPS-om imaju 19 odborničkih mandata", rekao je dobro raspoloženi Bečić.

Prve analize govore, da je Bečić, zahvaljujući agresivnoj kampanji od "vrata do vrata, uzeo oko 3.950 glasova što je za oko 1.700 glasova više nego na parlamentarnim izborima. Očigledno je da su Demokrate preuzele značajan dio glasača "Izbora", ali i Demokratskog fronta.

Ovakav rezultat se može tumačiti i kao najavu prekompozicije na opozicionoj političkoj sceni, u kojoj će se Demokrate mogu pozicionirati kao najjači opozicioni subjekt.

izbori

Za koga glasaju lokalne liste na parlamentarnim izborima: Uprkos lošem rezultatu na lokalnim izborima, i osvojenih svega oko 1.760 glasova, nosilac liste Demokratskog fronta Simonida Kordić je zadovoljna osvojenim glasovima, pravdajući manjak glasova činjenicom da lokalne novske liste glasaju Front na parlamentarnim izborima.

"Ono što ovi rezultati govore je da je na ovim izborima pobijedila opozicija, da DPS prema ovim nalazima ne može da formira vlast, i da će nova vlast u Herceg Novom biti opoziciona. Poredeći sadašnje rezultate sa rezultatima parlamentarnih izbora, vidimo sasvim jasno da su za DF na parlamentarnom nivou glasali birači lokalnih stranaka. Kada se naši glasovi sada saberu sa glasovima lokalnih stranaka, dobija se upravo onaj rezultat koji smo ostvarili na parlamentarnim izborima", rekla je Kordić sinoć na pres konferenciji.

Na prethodnim lokalnim izborima najviše glasova je osvojio DPS - 6.029 glasova, odnosno 13 mandata, "Izbor" je dobio je 4.216 glasova, odnosno devet mandata. Koalicija SNP – DF – NS je dobila 3.936 glasova, odnosno osam mandata. Grupa građana Novska lista imala je 893 glasa, odnosno dva mandata. Toliko odborničkih mjesta dobio je tada jedinstveni SDP - ukupno 880 glasova. Na birališta je izašlo oko 68,2 odsto upisanih birača. Demokrate, tada, nijesu postojale kao politički subjekat budući da je njihov lider Aleksa Bečić bio visoki funkcioner SNP-a.

sd

Ko ima razloga za zadovoljstvo, a ko nema: Najveći krah na ovim izborima, ipak, je doživio DEMOS Miodraga Lekića koji nije uspio da uđe u parlament, čime će dodatno biti produbljena kriza ove političke partije. Lekićeva partija je bila daleko ispod cenzusa jer je osvojila svega 191 glas. Kao što se očekivalo, građanska lista "Izbor" je platila ceh svojoj politici, desetkovala svoje biračko tijela i sa svega oko 800 glasova, jedva zadržala odbornički status u lokalnom parlamentu.

SNP, koja je do 2014. godine bila vlast u Herceg Novom osvojila je svega dva mandata i uzela oko 900 glasova.

Razloga za zadovoljstvo ima Novska lista koja je značajno popravila izborni rezultat i osvojila oko 1.220 glasova ili tri mandata. Za širu javnost, Novska lista je nastala rascjepom u Demokratskom frontu.

Rast podrške bilježe i Socijaldemokrate koje su osvojile više glasova nego njihovi glavni rivali u koaliciji SDP-URA.

Iz Opštinske izborne komisije su odmah nakon završetka glasanja saopštili da nijesu dobili zvaničan prigovor na regularnost izbornog procesa.

Izbori u Herceg Novom su prvi lokalni izbori, nakon parlamentarnih, u kome su učestvovali svi bitni politički faktori. Podsjetimo, opozicija je bojkotovala nikšićke izbore zbog najave hapšenja lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića. Specifičnost ovih izbora je ih nijesu pratile domaće i strane nevladine organizacije, što je stvorilo velike probleme prilikom praćenja rezultata. Naime, OIK je prve rezultate najavio u ranim jutarnjim satima.

Herceg Novi nije grad koji može biti reper za Crnu Goru, ali je veoma interesantan za opozicionu preraspodjelu glasova. Naročito što su se Demokrate brojem glasova osvojenim u Novom, ali i držanjem ključnih funkcija u Budvi i Kotoru sebe kandidovale da budu glavni opozicioni subjekt u Crnoj Gori. (Foto: Radio Jadran)

P.Z.