EU odobrila Ukrajincima bezvizni režim

EU je usvojila danas odluku o uvođenju bezviznog režima za građane Ukrajine, što je doprinos jačanju veza Brisela i Kijeva, saopšteno je iz sjedišta evrpskog bloka.

Objavljeno: 11. 05. 2017 - 13:24

Kako prenose agencije, Evropski savjet je objavio da je vizna liberalizacija "važan korak naprijed, koji će pomoći u razvoju veza naroda Ukrajine i EU". 

"Ovo je uslijedilo nakon sprovođenja neophodnih reformi u Ukrajini u brojnim oblastima, uključujući migraciju, javni red i bezbjednost, spoljne poslove i fundamentalna prava", dodaje se u saopštenju. 

EU i Ukrajina potpisali su Sporazum o pridruživanju poslije svrgavanja administracije predsjednika Viktora Janukoviča 2014. godine, koja je bila naklonjena Rusiji. Evropski savjet je napomenuo da svaka članica Unije ima pravo da ukine bezvizni režim "ukoliko nastane ozbiljna migraciona ili bezbjednosna situacija sa Ukrajinom". 
Bezvizni režim neće važiti za Irsku i Britaniju.

 

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.