Muzika

Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga, Portugalac, teško bolestan

Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga je Portugal i Salvador Sobral, koji je izveo numeru "Amar Pelos Dois" i tako donio prvo mjesto svojoj zemlji, prvi put u istoriji takmičenja.
Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga, Portugalac, teško bolestan
Portal AnalitikaIzvor

Za razliku od ostalih izvođača, dvadesetsedmogodišnji pjevač iz Portugalije nije učestvovao u svim propratnim dešavanjima vezanim za Eurosong, a razlog za to je njegovo teško zdravstveno stanje.

On bi, kako su prenijeli svjetski mediji, što prije trebalo da ode na transplantaciju srca, odnosno, kako su mu rekli ljekari, novo srce potrebno mu je najkasnije do kraja godine.

​To namjerno nije isticano, da ne bi uticalo na glasanje tokom takmičenja, jer je podatak o njegovom zdravlju objavljen u medijima nakon proglašenja.

“Živimo u svijetu muzike za jednokratnu upotrebu”, kazao je Portugalac Salvador Sobral nakon što je proglašen za pobjednika Eurovision Song Contest, na kraju finala u subotu veče u Kijevu.

“Ovo je glas za ljude koji zapravo nešto znače i predstavljaju svojom muzikom. Muzika nije vatromet, muzika su osjećanja, zato pokušajmo tako da uradimo i vratimo muziku ponovo”.

Onda se Sobral vratio na scenu ponovo, praćen svojom sestrom Luizom, koja je komponovala melanholičnu fadom ukrašenu kompoziciju "Amar Pelos Dois" ("Ljubav za nas oboje") o beznadežnoj i nesebičnoj ljubavi.

Za Portugaliju je ovo prva pobjeda na Eurovision Song Contest od kada učestvuju, od 1964. godine.

Na večerašnjem finalu dogodio se skandal tokom izvođenja numere prošlogodišnje pobjednice Džamale kada je čovjek iz publike, ogrnut zastavom Australije, izašao na binu i skinuo pantalone.

Za najbolju pjesmu Evrope takmičili su se predstavnici 26 zemalja, a pobjednik je proglašen na osnovu objedinjenih glasova publike i žirija.

Finalno veče Eurosonga održalo se  u Kijevu.Crnogorski predstavnik Slavko Kalezić nije uspio da se plasira među 20 najboljih.

 

Portal Analitika