Dejvis: Velika Britanija se sprema za veliku svađu sa EU

Ministar za Bregzit Dejvid Dejvis izjavio je da se Velika Britanija „sprema za veliku svađu“ s Evropskom unijom o formatu budućih pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Objavljeno: 14. 05. 2017 - 20:06

Resorni britanski ministar je rekao da je predlog formata pregovora o Bregzitu „nelogičan“ i da su pomalo uvredljive tvrdnje da su evropski sudovi dosta bolji od britanskih.

Proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije trebalo bi da traje dvije godine, a tenzije između Londona i Brisela već su prisutne i u fazi u kojoj se treba dogovarati format pregovora.

Iz Brisela zagovaraju da se na početku postigne dogovor o pravima građana, granici između Sjeverne Irske i Republike Irske, i finansijskoj nagodbi, prije nego što počnu pregovori o budućim odnosima.

- Kako riješiti pitanje granice sa Sjevernom Irskom i Republikom Irskom ako ne znate kakva nam je generalna politika za granice, kakav je carinski sporazum, kakav sporazum o slobodnoj trgovini, da li bi trebalo promijeniti carine na granici ili ne - kazao je Dejvis za britansku televiziju ITV.

Ističući kako se ne mogu stvari dogovarati odvojeno, Dejvis je rekao da očekuje da to bude „glavna svađa“ predstojećeg ljeta.

Najavio je takođe da je Britanija spremna da se usprotiviti tome da Sud EU bude nadležan za prava evropskih građana koji žive u Velikoj Britaniji.

- Prava istina je da želimo cio dogovor odjednom - zaključio je Dejvis.

Izvor i foto: N1 Info/Reuters/Peter Nicholls

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.