Haradinaj: Granica sa Crnom Gorom je na Čakoru

Kandidat za kosovskog premijera Ramuš Haradinaj na predizbornom skupu u selu Jablanica kod Đakovice najavio da neće odstupiti od protivljenja demarkaciji granice sa Crnom Gorom, prenosi RTS.

Objavljeno: 17. 05. 2017 - 19:46

On je istakao da je „kosovska granica na Čakoru“, te da, ako bude bio premijer, na Kosovu „neće biti mjesta ni za Zajednicu srpskih opština, ni za Srbiju“.

Haradinaj je izjavio i da će povjerenje koje bude dobio od birača i pojedinih političkih partija „iskoristiti za dobrobit Kosova, a ne za partijske i političke interese“.

Od povratka iz Francuske, gdke je bio u pritvoru tamošnjih pravosudnih organa po zahtjevu za izručenje srpskom pravosuđu, Haradinaj je pooštrio retoriku. Po povratku na Kosovo, kritikovao je i kosovsku vlast, a posljednjih dana je promijenio stavove prema strankama koje su u Prištini formalno još na vlasti.

Prije sedmicu je bio kategoričan i rekao da ne postoji mogućnost da njegova stranka, Alijansa za budućnost Kosova, na izborima bude u koaliciji sa strankama koje su bile deo vladajuće koalicije. Suprotno tome, njegova ABK i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja potpisale su kasno sinoć predizborni kaolicioni sporazum sa najbrojnijom strankom na Kosovu, Demokratskom partijom Kosova.

Nakon predaje zahtjeva Centralnoj izbornoj komisiji za registraciju i zajednički nastup na izborima, iz ABK i Inicijative je saopšteno da će Haradinaj biti kandidat koalicije za budućeg premijera Kosova, dok se iz DPK o tome još nisu izjasnili.