Crnogorska etnička zajednica Australije: Svim građanima Crne Gore čestitamo Dan nezavisnosti

Crnogorska etnička zajednica uputila je čestitku povodom Dana nezavisnosti svojim sunarodnicima u domovini.

Objavljeno: 23. 05. 2017 - 12:31

“Crnogorska etnička zajednica je 11 godina od proglašenja crnogorske nezavisnosti proslavila u duhu vremena u kojem živimo. Obzirom da je Crnogorska etnička zajednica rasprostranjena širom Australije pa i na Novom Zelandu, druženje i evociranje na taj istorijski datum odrzano je On-line metodom putem Interneta. Zaista je bilo interesantno druženje putem kompjuterskih ekrana gdje smo nazdravljali jedni drugima na udaljenostima od preko 5000 kilometara. Nekoliko naših istaknutih članova se u to vrijeme našlo na godišnjim odmorima po evropskim državama, a dva istaknuta člana naše uprave su se javila i iz Crne Gore.

Prethodno smo obavili razgovor sa odgovornima iz Nacionalne biblioteke, jer nam je bila namjera da poklonimo komplet knjiga iz crnogorske istorije. Međutim, ova ideja će pričekati na svoju realizaciju dokle god crnogorski jezik ne dobije međunarodni kod, a na šta naša zajednica ukazuje već duzi niz godina.

Povodom ovog izuzetnog dana naša zajednica čestita svim gradjanima Crne Gore Dan nezavisnosti”, navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik zajednice Mihailo Mandić.

Podsjećanja radi, Crnogorska etnička zajednica Australije (Montenegro Ethnic Association of Australia)  je prvo crnogorsko udruženje na tlu Australije formirano 1996. godine i primljena je u Savez etničkih zajednica NSW-a, a time i Australije. Upravo zahvaljujući angažovanju ove zajednice Crnogoraca u Australiji ime države Crne Gore počelo se pojavljivati u raznim brošurama, statističkim podacima i godišnjim izvještajima značajnog broja državnih institucija Australije.

unnamed-1