Crna Gora ima punu podršku susjedne Italije na putu prema EU

Pristupanje NATO-u i dobra dinamika u napredovanju prema članstvu u EU rezultat su odličnih reformskih aktivnosti koje je Crna Gora sprovela u periodu od obnove nezavisnosti, ocijenjeno je na sastanku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i potpredsjednika Vlade za evropske poslove Italije Sandra Gocija.

Objavljeno: 31. 05. 2017 - 15:27

Potpredsjednik Goci je čestitao na ostvarenim rezultatima istakavši da će Republika Italija, u skladu s tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima koje njeguju dvije države, nastaviti da pruža punu podršku unutrašnjim naporima i ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva Crne Gore.

Prenio je odluku italijanskog predsjedništva Berlinskog procesa da se predstojeći Samit u Trstu usmjeri na promovisanje nedvosmislene političke podrške zemljama regiona na evropskom putu, odlukama o finansijskoj podršci projektima koji imaju nacionalni i regionalni značaj u okviru Agende povezivanja i daljem umrežavanju zemalja regiona sa tržištem Evropske unije u oblasti energetike i saobraćaja.

Ministar Pejović je zahvalio na dosadašnjoj podršci Republike Italije koja je veliki zagovornik politike proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. Poručio je da je crnogorsko društvo, kroz integracijske procese, u značajnoj mjeri usvojilo sistem vrijednosti evropske zajednice i da je spremno da i dalje radi na unapređenju stanja i u tome prati najrazvijenije države svijeta. Ministar je prenio spremnost Crne Gore na punu saradnju u kontekstu Berlinskog procesa, s posebnim fokusom na agendu povezivanja u oblasti saobraćaja i energetike.

Sastanak s predsjedavajućim Vaninom Kitijem i članovima Odbora za evropske politike u Senata Republike  Italije, bio je prilika za predstavljanje rezultata ostvarenih u procesu evropske integracije, kao i za razmjenu mišljenja u vezi sa politikom proširenja i dinamikom otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

U obraćanju članovima Odbora, ministar je istakao da Crna Gora, kroz sprovođenje reformi, ostvaruje napredak u svim poglavljima, ali da se posebna pažnja posvećuje vladavini prava kroz ispunjavanje privremenih mjerila u 23. i 24. poglavlju, i iznio očekivanje da tokom ove godine možemo započeti pripreme za dobijanje završnih mjerila i ulazak u novu fazu pregovaračkog procesa.

Izrazio je uvjerenje da će se politika proširenja zadržati visoko na njenoj agendi istakavši njenu važnost kako za kredibilitet evropskog projekta, ali i za dugoročnu stabilnost i prosperitet našeg regiona.

Senator Vanino Kiti je istakao da je, uz opredjeljenje za proces snaženja EU,  u fokusu Italije i njene vanjske politike, svakako nastavak politike proširenja kroz pristupanje svih država Balkana zajednici evropskih naroda. U tome ćemo imati punu podršku italijanskog parlamenta.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.