Uskoro potjernica za Stamatovićem

Crnogorske vlasti će do kraja nedjelje raspisati potjernicu za Podgoričaninom Stevanom Stamatovićem koji je, prema sumnjama Tužilaštva, na čelu kriminalne organizacije koja je odgovorna za više krivičnih djela, nezvanično saznaje Pobjeda.

Objavljeno: 13. 06. 2017 - 06:15

Prema sumnjama istražitelja, Stamatović je, sa još jednom za sada neidentifikovanom osobom, organizovao grupu koja je trebalo da likvidira Nikšićanina Radojicu Zekovića.

Krivična djela

Članovi Stamatovićeve grupe su, kako se navodi u prijavi Specijalnog tužilaštva, Milan Lješnjak, Dejan Deletić, Đorđije Božović i Stefan Balević. Četvorici osumnjičenih je, odlukom sudije za istrage Višeg suda Miroslava Bašovića, određen pritvor od 30 dana, dok je Aleksandar Bojović pušten da se brani sa slobode.

Naredbom za istragu okrivljenima se na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Deletić se tereti za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom teško ubistvo u pokušaju, i u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a Balević za stvaranje kriminalne organizacije.

Baleviću je određen pritvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela jer je ranije osuđivan i zbog težine krivičnog djela.

Sudija je donio odluku da se Lješnjaku odredi pritvor zbog visine zaprijećene kazne, a Božoviću zbog uticaja na svjedoke i saučesnike i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Lješković, Božović, Balević kategorično su negirali da su članovi kriminalne organizacije, dok se Delević branio ćutanjem.

Eksploziv

Grupa je razotkrivena 20. maja kada je uhapšen Dejan Deletić, koji je sa Milanom Lješnjakom postavio 900 grama eksploziva ispod „golfa 5“ u naselju Zabjelo. Dva dana kasnije policiji su sepredali Božović i Lješnjak, a uhapšeni su Bojović i Balević.

Opsežna istraga je ukazala da su osumnjičeni radili za Stamatovića, koji je, prema evidenciji bezbjednosnih službi, blisko povezan sa „škaljarskim klanom“ i da su pripremali likvidaciju Radojice Zekovića koji je blizak „kavačkoj grupi“.

Ubistvo Zekovića spriječeno je zahvaljujući prijavi građana koji su javili policiji da se u Ulici 17. marta na Zabjelu dvije osobe sa kapuljačama na glavama sumnjivo ponašaju.

(opširnije u Pobjedi)

foto: rtcg.me