Marković na Kolegijumu za pregovore: Spremni za dinamičniji nastavak pregovora

Vlada Crne Gore snažno je opredijeljena da u nastavku evropskih integracija uđe u dinamičniju fazu pregovora sa Evropskom unijom koja podrazumijeva intenzivnije i brže zatvaranje pregovaračkih poglavlja, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sjednici Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU, kojom je predsjedavao.

Objavljeno: 26. 06. 2017 - 15:57

Na taj način, kako je ocijenio, Vlada će probati da ostvari svoj cilj - da u svom mandatu završi pregovore, nakon čega bi počela faza formalizacije članstva u Uniji.

Osvrćući se na trenutne geopolitičke okolnosti, premijer je naveo da su one kompleksne ali i da ohrabruje pobjeda evropskih snaga na izborima u nekoliko država članica EU. Opredjeljenje Crne Gore ka Evropi, dodao je predsjednik Marković, nije zbog članstva nego zbog vrijednosti koje ona baštini.

Nakon što je Crna Gora nedavno u Luksemburgu privremeno zatvorila poglavlje 30. Vanjski odnosi, te otvorila pregovore u poglavljima 1. Sloboda kretanja robe i 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, na Kolegijumu je data podrška daljem snažnom i intenzivnom nastavku integracija.

U tom kontekstu, dogovoreno je jačanje aktivnosti na ispunjavanju posljednjeg početnog mjerila kao i završnih mjerila u poglavljima koja su blizu postizanja unutrašnje spremnosti za njihovo zatvaranje. 

Na Kolegijumu je dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti usmjerene na ispunjenje posljednjeg preostalog početnog mjerila u 8. poglavlju Konkurencija.

Kad je riječ o ispunjavanju završnih mjerila u devet poglavlja, na sjednici je razmotrena dinamika tekućih i planiranih aktivnosti usmjerenih na zaokruživanje zakonodavnog okvira i osnivanja novih institucija, te daljeg jačanja administrativnih kapaciteta.

Na sjednici je bilo riječi i o oblasti vladavine prava. Razmijenjena su mišljenja u vezi sa daljim obavezama u pravcu ispunjavanja privremenih mjerila u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, rješavanju starih predmeta napada na novinare, prevencije torture, finansijskih istraga i oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću u slučajevima borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, trgovine ljudima i trgovine narkoticima.

 

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.