Estonija preuzela predsjedavanje EU

Estonija je danas preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Evropskom unijom (EU) od Malte, koja je predsjedavala Unijom u prvoj polovini godine.

Objavljeno: 01. 07. 2017 - 12:18

Estonija je preuzela predsjedavanje EU šest mjeseci ranije zbog Bregzita, jer je u drugoj polovini 2017. godine Velika Britanija trebalo da bude predsjedavajuća EU, ali je ona odustala od toga.

Slogan Estonije tokom predsjedavanja je "Jedinstvo kroz ravnotežu".

"Vjerujemo da u Evropi postoji široki konsenzus, da možemo odgovoriti na sve izazove i iskoristiti sve mogućnosti koje nam se danas nude. Moramo podsticati otvorenost i privrede, i društva, a istovremeno osigurati zaštitu i sigurnost", navela je estonska Vlada.

Njihova uloga je, kako su saopštili, da pronađu ravnotežu između različitih pogleda, tradicija i interesa u današnjoj Evropi kako bi postigli najbolje moguće rezultate za evropske građane.

U programu estonskog predsjedanja istaknuta su četiri prioriteta - otvorena i inovativna evropska privreda, sigurna i zaštićena Evropa, digitalna Evropa i slobodan protok podataka i uključiva i održiva Evropa.

Estonci ističu kao najvažniji prioritet digitalnu Evropu, jer su oni godinama predvodnici u digitalnoj tehnologiji.

Tokom predsjedavanja, Estonija će organizovati 45 događaja u vezi sa digitalnim temama, a 29. septembra u Talinu biće održan Samit lidera EU, koji će biti posvećen toj temi.

(Tanjug)

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.