Damjanović i Šćekić prave paralelni GO i Kongres

Socijalistička narodna partija našla se definitivno pred raskolom nakon što je grupa od 55 članova Glavnog odbora zakazala sastanak na kojem je jedina tačka dnevnog reda formiranje paralelnog odbora koji će da izmijeni odluke Glavnog odbora o kriterijumima za Kongres.

Objavljeno: 02. 07. 2017 - 05:34

Grupa funkcionera SNP-a, predvođena poslanikom Aleksandrom Damjanovićem i predsjednikom opštine Berane Dragoslavom Šćekićem, saopštila je da ne priznaje odluke GO SNP jer su nestatutarne.

Izmjena

 - U ponedjeljak, 3. 7. 2017. odr- žaće se sastanak potpisnika saopštenja Glavnog odbora Socijalističke narodne partije, koji su nezadovoljni načinom rukovođenja partije od strane Srđana Milića i Snežane Jonice. Sastanak će održati članovi GO SNP, koji i dalje baštine ideju izvornog SNP-a. Tema sastanka je vraćanje partije u statutarne okvire, poziv na dogovor i jedinstvo, organizovanje odbora koji će da izmijeni odluke o kriterijumima za pripremu Kongresa i pošten Kongres za jači SNP - navedeno je u saopštenju dostavljenom Pobjedi.

Formiranje novog paralelnog odbora kao i paralelnog Kongresa faktički znači definitivan raskol u Socijalističkoj narodnoj partiji. Aleksandar Damjanović i Dragoslav Šćekić potvrdili su za Pobjedu da će prisustvovati sastanku. Prema pouzdanim saznanjima, kap koja je prelila čašu nezadovoljstva jeste odluka Glavnog odbora SNP-a koji je na osnovu zaključaka elektronske sjednice istog organa donio odluku o kriterijumima za odabir delegata za Kongres koji je zakazan. Oponenti Srđana Milića tvrde da je napravljen ponoćni ,,partijski inžinjering“, koji omogućava jasnu prednost vjerovatnog predsjedničkog kandidata iz Bara Snežane Jonice.

Namještaljka

-Već se znaju imena delegata po svim opštinama koji će da favorizuju Snežanu Jonicu. Nema nikakvog smisla izlaziti na unaprijed namješten Kongres - rekao je Pobjedi potpisnik saopštenja. Po odluci koju je donio Glavni odbor na ,,osnovu rezultata sa posljednjih izbora“, u Baru se broj delegata sa 12 povećava na 20, Cetinju sa 4 na 9. Oba odbora nalaze se pod snažnom kontrolom Snežane Jonice. Za razliku od te dvije opštine u Nikšiću se broj delegata smanjio sa 38 na 26, Mojkovcu sa 12 na 7, Pljevljima sa 30 na 18, Herceg Novom sa 21 na 16, Plavu sa 9 na 6. U ta četiri odbora je jaka opcija oponenata Srđana Milića.

U Podgorici koju kontroliše Joničinin blizak saradnik Dragan Ivanović, broj delegata je povećan sa 75 na 88. Oponenti Srđana Milića vjeruju da je ovakvim odlukama Jonica stekla značajnu početnu prednost i da nema nikakvog smisla izlaziti na unaprijed namješten Kongres.

Očekuju da im centrala oslobodi salu

Sastanak će se održati u centrali SNP-a u Podgorici, s početkom u 18 časova. Izvor Pobjede je kazao da ne očekuje da im centrala ne dozvoli korišćenje sale u središtu SNP-a za sastanke.

-Očekujemo da će sve proteći kako treba jer su ključevi centrale kod predsjedavajućih - rekao je izvor.

Pobjeda