Dr Antun SBUTEGA: Bokeljska mornarica potvrda da smo dio evropske civilizacije

Bokeljska mornarica osnovana 809. je mijenjala ime, funkcije, statute, bila ukidana i ponovo obnavljana, ali je uspjela da opstane i da sačuva svoju vitalnost do danas - prije svega zato što ima u svojim temeljima ugrađene fundamentalne duhovne, kulturne i moralne vrijednosti oličene u njenom motu Fides et Honor - Vjera i Čast. Radi se, dakle, o vrijednostima koje su izdržale probu stoljeća i koje su uvijek aktuelne. Mornarica je primjer kako je moguće sačuvati izvorne fundamentalne vrijednosti i identitet, a istovremeno se prilagođavati povijesnim promjenama, kaže dr Sbutega.

Objavljeno: 05. 07. 2017 - 00:00

Bokeljska mornarica je, koliko je poznato, najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, bila je svjedok i protagonista povijesti Boke, Jadrana i Mediterana, odolijevala brojnim povijesnim iskušenjima, preživjela dramatične događaje, promjene vladara i političkih sistema, revolucije i kontrarevolucije, okupacije, ratove i bitke, opsade, potrese i epidemije koje su pogađale ovaj kraj, podsjeća prof. dr Antun Sbutega.

Četvrti admiral Bokeljske mornarice nakon Drugog svjetskog rata, jednoglasno je izabran na čelo ove bratovštine prije godinu dana. Ambasador Crne Gore u Italiji i na Malti na nerezidencijalnoj osnovi, univerzitetski profesor, ugledni diplomata i član Reda malteških vitezova, koji je obavljao i dužnost ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici, za Portal Analitika govori o značaju i planovima ove izuzetne organizacije na čijem je čelu.

0507sbutega

ANALITIKA: Bokeljska mornarica je 2013. proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Crne Gore, a u toku je proces njene kandidature za upis na reprezentativnu listu UNESCO-a kao nematerijalnog kulturnog dobra čovječanstva. Što svijet može da nauči od najstarije bratovštine pomoraca na svijetu - u drugačijim sistemima vrijednosti od onih kada je ona nastajala?

SBUTEGA: Izuzetno je značajno da su nadležne institucije Crne Gore prepoznale veliku kulturnu vrijednost Bokeljske mornarice, proglašavajući je nematerijalnim kulturnim dobrom države, a posebno da je ove godine počeo složeni proces njene kandidature za upis na listu UNESCO-a kao nematerijalnog dobra čovječanstva, koji će biti okončan početkom sljedeće godine. U tome Mornarica intenzivno sarađuje sa ekipom eksperata Ministarstva kulture. Mi ovdje dobro poznajemo povijest i značaj Mornarice, a uvjeren sam da će je upis na listu UNESCO-a ne samo učiniti poznatom širom svijeta, već da će vrijednosti koje ona predstavalja, svjedoči i promovira obogatiti svjetsku kulturu. Ona je, koliko je poznato, najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, osnovana 809. godine, i pokazala je izuzetan vitalitet u proteklih 1208 godina. Bila je svjedok i protagonista povijesti Boke, Jadrana i Mediterana, odolijevala brojnim povijesnim iskušenjima, preživjela dramatične događaje, promjene vladara i političkih sistema, revolucije i kontrarevolucije, okupacije, ratove i bitke, opsade, potrese i epidemije koje su pogađale ovaj kraj. Ona je u tom dugom periodu mijenjala ime, funkcije, statute, bila ukidana i ponovo obnavljana, ali je uspjela da opstane i da sačuva svoju vitalnost do danas - prije svega zato što ima u svojim temeljima ugrađene fundamentalne duhovne, kulturne i moralne vrijednosti oličene u njenom motu Fides et Honor - Vjera i Čast. Isto tako, svaka nova generacija njenih članova je u ovu drevnu instituciju unosila novu energiju. Radi se, dakle, o vrijednostima koje su izdržale probu stoljeća i koje su uvijek aktuelne. Mornarica je primjer kako je moguće sačuvati izvorne fundamentalne vrijednosti i identitet, a istovremeno se prilagođavati povijesnim promjenama.

ANALITIKA: Postali ste admiral Bokeljske mornarice prije godinu, kao nasljednik dr Miloša Miloševića, nastavljajući viševjekovni niz izuzetnih imena koji su nosili tu titulu. Što smatrate ključnim za današnji život Bokeljske mornarice?

SBUTEGA: Za mene je izuzetno priznanje, ali i velika obaveza da sam izabran za admirala poslije ličnosti kakve su bili dr Miloš Milošević, prof. dr Vladislav Brajković i svi ostali moji prethodnici tokom stoljeća.

Pored vjernosti fundamentalanim vrijednostima koje Mornarica čuva i svjedoči kroz povijest, učešća u Statutom predviđenim manifestacijma, ona je živi organizam i aktivni protagonista kulturnog i društvenog života Boke i Crne Gore. To podrazumijeva, kao i ranije, podsticanje naučnog istraživanja, izdavačku djelatnost, saradnju sa drugim naučnim i kulturnim instucijama, kao što su Pomorski muzej, Istorijski arhiv, KotorArt i druge, te sa državnim institucijama - posebno sa Ministarstvom kulture i opštinama Kotor, Tivat i Herceg Novi, gdje Mornarica aktivno djeluje. Ambicioznim planom rada za četiri godine, koliko traje mandat izabranih organa upravljanja, predviđene su brojne aktivnosti, koje pored navedenog obuhvataju povećanje efikasnosti i bolju organizaciju, podmlađivanje članstva, povećanje finansijskih sredstava, medijsku promociju... Pored djelovanja u Boki i u Crnoj Gori, planiramo unaprjeđenje saradnje sa raznim pomorskim organizacijma i u inostranstvu, te gostovanja u drugim državama.

0507sbutega3

ANALITIKA: Na koji način će konkretno biti iskorištena nedavno opredijeljena podrška Ministarstva kulture od 30.000 eura? Da li je novac od presudnog značaja za upoznavanje svijeta sa zaostavštinom Bokeljske mornarice?

SBUTEGA: Finansijska sredstva na raspolaganju su jako važna, ali nijesu od presudnog značaja; Mornarica je uspijevala da djeluje sa veoma malim sredstvima, kompenzirajući taj nedostatak velikim entuzijazmom i energijom svojih članova. Srećom, ove godine su opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi pokazale puno razumijevanje za Mornaricu. Opština Kotor je višestruko povećala sredstva u odnosu na ranijih skromnih 3.000 eura koji su godišnje izdvajani za Mornaricu, a opština Herceg Novi je dala podružnici u ovom gradu prostor za njeno sjedište. Istovremeno je, prvi put poslije nekoliko godina, Ministarstvo kulture izdvojilo 30.000 eura za aktivnosti Mornarice. Postojeći zakonski propisi su do sada onemogućavali Ministaravo kulture da finansira nevladine organizacije, a Mornarica ima takav status, ali srećom ti propisi su sada promijenjeni. Sredstva od Ministarstva će biti upotrebljena za nabavku i popravku uniformi, izradu i popravku oružja, za izdavačku djelatnost i druge aktivnosti. Mi smo u zadnje vrijeme imali pomoć od više sponzora, što nam je takođe omogućilo da realizujemo dio naših planova. Kada je u pitanju promocija na međunarodnom planu, već smo sa malim sredstvima ostvarili značajne rezultate: izradili smo novi sajt na kome se nalaze brojne informacije o povijesti i savremenim aktivnostima Mornarice, statuti, dokumenta, fotografije, video i tonski zapisi. Dostupan je i na engleskom, uskoro će biti na italijanskom i na drugim jezicima. Isto tako, nedavno smo u saradnji sa Pomoroskim muzejom Crne Gore i Ministarstvom kulture objavili ilustrovanu brošuru „Bokeljska mornarica“ na našem i engleskom jeziku. U pripremi je izdanje na italijanskom, a zatim će biti izdata i na drugim jezicima. Za intenzivniju međunarodnu aktivnost, posebno za gostovanja u inostranstvu, svakako su potrebna veća sredstva, ali se nadam da ćemo uspjeti da ih obezbijedimo.

ANALITIKA: Što bi trebalo učiniti kako bi tradicija i kulturno nasljeđe Bokeljske mornarice bilo šire prepoznato, prije svega, unutar granica Crne Gore?

SBUTEGA: Jedan od bitnih zadatka je da povijesne i kulturne vrijednosti Boke, a posebno one čiji je baštinik Mornarica, permanentno promoviramo među građanima Boke i Crne Gore, koji o njima, nažalost, nijesu dovoljno informirani. Trudimo se da budemo što više prisutni u medijima, da unaprijedimo saradnju sa školama i fakultetima, da organizovanjem načunih skupova, izložbi i drugih kulturnih manifestacija širimo informacije. To je nužno raditi planski i kontinuirano, jer svaka nova generacija mora u tom smislu biti edukovana. Bilo bi posbeno važno da se elementi pomorske povijesti ugrade u udžbenike i nastavne planove, na svim nivoima školovanja.

0507sbutega2

ANALITIKA: „Bokeško kolo“, kao sastavni dio tradicije koju baštini Bokeljska mornarica, naći će se u novom ruhu. Na otvaranju ovogodišnjih „Don Brankovih dana muzike“ biće premijerno izveden niz kompozicija inspirisanih ovom muzičkom temom. Što za Vas predstavlja jedan takav muzički projekat?

SBUTEGA: Bokeljska mornarica je i ranije sarađivala sa KotorArtom, kao i ja, ali smo posebno sretni što će ovogodišnji Don Brankovi dani muzike biti otvoreni koncertom na kome će biti izvedena djela više savremenih kompozitora inspirasnih himnom koja prati tradiconalno kolo Mornarice. To je dokaz da je ona, i pored toga što je osnovana prije više do dvanaest stoljeća, izuzetno vitalna i da je u stanju, kao i u prošlosti, da inspirira savremne umjetnike i muzičare. Ja sam, kao i Bokeljska mornarica u cijelini, a vjerujem i svi Bokelji, izuzetno zahvalan prof. Ratimiru Martinoviću, osnivaču i koordinatoru KotorArta i direktoru Don Brankovih dana muzike, koji je pokrenuo i ovu inicijativu, kao i svim kompozitorima i muzičarima koji učestuvju u njenoj realizaciji. KotorArt, čije je ovo šesnaesto izdanje, na najbolji način se ugradio u kulturne i umjetničke tradicije Boke, postavši njihov dio, te na optimaln način valorizuje naše bogato nasljeđe, promovirajući ga na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom planu.

ANALITIKA: Što novo možemo očekivati od Bokeljske mornarice u naredim mjesecima, godinama?

SBUTEGA: Pored kanidature za upis na listu nematrijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, što je naš glavni cilj, našim planom su predviđene brojne druge aktivnosti. Pored učešća na statutom predviđenim manifestacijama, u planu je realizacije brojnih kulturnih, naučno-istraživačkih i izdavačkih projekata. Posebno ističem da se sljedeće godine obilježava jedno stoljeće od pobune mornara na austrougarskoj floti u Boki, 1. februara 1918. godine, i Mornarica će, u saradnji sa drugim institucijama, biti aktivno uključena u obilježavanje ovog značajnog jubileja.

Želim na kraju da naglasim da je Mornarica, kao i ukupna materijalna i nematerijalna baština Boke, koje su integralni dio baštine Crne Gore, dokaz da smo mi od početka naše povijesti bili sastavni dio evropske civilizacije; to je posebno aktuelno danas u toku procesa integercije Crne Gore u EU.

Kristina JERKOV

Foto: comune.venezia.it, Radio Kotor, Bokeljska mornarica